Witam!
Chciałbym zainstalowac Debiana przez internet za pomoca dyskietek (brak cd romu, mozliwosci bootowania z usb [tylko floopy]) ale po załadowaniu dyskietki boot i prosbie o włozenie do napedu dyskietki root wyskakuje monit nastepujacej tresci: NO DEVICES FOUND! ...to raczej nic z dyskietka bo po prosbie o zmiane dyskietki stacja nawet nie rusza... tylko w tym samym czasie wyskakuje info (lub po odczekaniu 30 sek)
Ma ktos jakis pomysl? (niemalze to samo mialem ze slackware [ins z dyskietek])
Pozdrawiam
Beny
Instalacja z dyskietek!
W przypadku uruchamiania z dyskietki to na pierwszym miejscu musi być floppy, a nie hdd.v-sgfx pisze:w bios'ie musisz koniecznie zmienic boot device, z cd rom na floopy, badz z disc na floopy, hard disc na pierwszym miejscu na drugim floopy. I to w zasadzie powinno pomoc.
beny6.6.6 --- a nie możesz podpiąć tego dysku do komputera mającego wszystkie napędy i po instalacji wykonać konfigurację już na tym komputerze bez cdromu.
zainstalowałbym z pendrive'a gdyby była możliwość bootowania z usb
) a jest tylko floopy podpietego pod usb. (stary siemens). bez problemu bootuje pierwsza dyskietke (boot) ... jednak po pytaniu o root stacja nie reaguje i wyskakuje 'no devices found' /
ale! udało mi sie poprawnie zbootowac i zainstalowac debiana oldstable. (dyskietki testing, i unstable nie dzialaly) zainstalowanem narazie podstawowy pakiet.
chyba lepiej najpierw zrobic aktualizacje, zainstalowac Xorg i dopiero srodowisko graficzne?
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

ale! udało mi sie poprawnie zbootowac i zainstalowac debiana oldstable. (dyskietki testing, i unstable nie dzialaly) zainstalowanem narazie podstawowy pakiet.
chyba lepiej najpierw zrobic aktualizacje, zainstalowac Xorg i dopiero srodowisko graficzne?
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

[quote="beny6.6.6"]zainstalowałbym z pendrive'a gdyby była możliwość bootowania z usb ]Tu >>klik<< masz opis, jak wystartować urządzenie usb z płyty cd, kiedy nie mamy opcji startu w BIOSie dla niego. Myślę, że z tym opisem potrafisz wystartować pendriva z pomocą dyskietki.