Dziwny problem z partycj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Zwróć uwagę i porównaj Praca i praca. Czy folder /media/praca jest taki, czy taki /media/Praca/?
A wracając do tematu. Jeżeli zamontujesz folder jako root ręcznie to tylko root ma do niego dostęp (tak mi się wydaje). Po zmianach w fstab i restarcie powinno być dobrze.

Pozdrawiam
sj65
xcieja

Post autor: xcieja »

do sali : przecież ustawiam uid=1000 (mój uzytkownik)...
do Bodzio : nie działa tzn.nic to nie daje...
do sj65 : źle Ci się wydaje - plik fstab może edytowac jedynie uzytkownik z prawami root-a-to w nim po odpowiednim wpisie zwykły użytkownik ma możliwość odczytu i zapisu na danej partycji..

Chłopaki,może ktoś podrzuci mi swój fstab????-i jak zmusić tą cho**** aby po wejściu przez ikonę Komputer oglądać zawartość dysków...
Powtarzam : wchodząc przez katalog gdzie montuje nie mam problemu...
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Zwróć uwagę i porównaj Praca i praca. Czy folder /media/praca jest taki, czy taki /media/Praca/?

Pozdrawiam
sj65
xcieja

To akurat nie pomogło niestety... :-/
sali
Beginner

Post autor: sali »

u mnie ten wpis działa wyśmienicie:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda7   /mnt/ntfs   ntfs-3g   rw,uid=1000,locale=pl_PL.UTF-8,auto     0       0
xcieja

I możesz przez ikonę Komputer wejść na tę partycję?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

xcieja pisze:Napisałem wyżej :
Cytat:
1) ja je właśnie montuje jako root (poprzez konsole administratora)chyba ,ze muszę zaznaczyć w fstab jakoś montowanie przez root-a - opcja auto nic mi nie pomaga tzn. są montowane automatycznie , lecz wchodząc przy próbie otwarcia wyskakuje komunikat ,że nie mam uprawnień
Nie zrozumiałeś mnie jednak jest duża różnica między samyma

su -
chodziło mnie o to drugie.
Ale ja nie mam dysków na SATA-więc wybacz,ale nie skorzystam z tego....

Widzę w statusie postu,że używasz Ubuntu-może wkleisz swoje ustawienia fstab....chyba,że inny pomysł...

Ja wcale nie uważam tego za zły pomysł ponieważ na tym Ubuntu, z pod którego piszę nie mam dysku SATA --- co więcej płyta nawet ich nie obsługuje, a mój dysk ma oznaczenie /dev/sda --- jeżeli chodzi o konkrety.

Przepraszam za zdublowanie informacji.

O to mój fstab

/dev/sda1  /               reiserfs notail              0       1
/dev/sda2  none            swap    sw                   0       0
/dev/sda3  /home           reiserfs defaults            0       2
/dev/scd0  /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec 0       0
/dev/scd1  /media/cdrom1   udf,iso9660 user,noauto,exec 0       0
/dev/fd0   /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec  0       0
lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
00:04.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:04.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:04.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:04.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
00:0a.0 Ethernet controller: Digital Equipment Corporation DECchip 21041 [Tulip Pass 3] (rev 21)
00:0c.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
00:0c.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
00:0c.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 65)
00:0e.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc 3D Rage Pro AGP 1X/2X (rev 5c)
xcieja
Przepraszam, czy mam ci jeszcze udostępnić ten komputer, że nie było moim celem wprowadzanie Cię w błąd. Nie mam niestety partycji Windows.
xcieja

fnmirk, wobec powyższych Twój fstab jest mi nieprzydatny,ale dzięki...
A co do wchodzenia przez su - ja montuje wszystko wykorzystując konsolę administartora...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

xcieja nie gorączkuj się na Ubuntu tylko przejrzyj forum --- tam twój problem jest na porządku dziennym. Na co dzień korzystam i z Debiana, i z Ubuntu. I nie boczę się ani na jednego, ani na drugiego, tylko staram się czerpać doświadczenia z obu.
Wspomniałem tam wcześniej o sprawie tzw. UUID partycji, temat na razie rozgryzam na swój sposób.
Ty spróbuj się też nim zainteresować, bo możesz być jednym z pierwszych w Debianie, który tego problemu właśnie teraz doświadcza.
xcieja

xcieja nie gorączkuj się na Ubuntu tylko przejrzyj forum --- tam twój problem jest na porządku dziennym.
Ale ja przecież nie gorączkuje się :-) ,a tym bradziej dlaczego na Ubuntu....-nie rozumiem Cię... :-)

A co do forum : przeszukałem to forum dość dokładnie i powiem Ci szczerze ,że nie znalazłem rozwiązania mojego problemu....
ODPOWIEDZ