[+] Partycjonowanie dysków - 9411

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

irtomek czyli jeśli dobrze rozumiem, masz puste partycje na których kiedyś było Ubuntu. Aktualnie partycje są sformatowane jako ext3 i (ewentualnie swap) na nich chcesz postawić Debiana.
Jeśli tak, to chciałem Cię poinformować, że nowy instalator (Lenny - płyta netinstall) nie pozwoli Ci na taki myk.
Po wybraniu odpowiedniego dysku, wybierz opcję "usuń partycję" - tylko pamiętaj jedną partycję o konkretnym numerze np. sda3, potem -> utwórz partycję, poustawiaj flagi i możesz instalować system.
I jeszcze jedno ważne - nie ma takiej możliwości, aby instalator widział cały dysk, i nie było możliwości zobaczenia i ingerencji w poszczególne partycje.
Jeśli tak jest.... :( :( :(
Naprawa tablicy partycji przy pomocy fscka z jakiegoś liveCD
irtomek

Post autor: irtomek »

hmm... problem w tym, że instalator pozwalał na taki "myk", gdy był na tych partycjach Debian, teraz, gdy jest Ubuntu, nie chce wogóle znaleźć dysku...
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Dobrze napisałeś pozwalał, jeszcze w Sarge pozwalał.
tytus05

Post autor: tytus05 »

Miałem to samo(przechodzilem z ubuntu na lenny) netinstall nie widział partycji(niebieska plansza).Dopiero instalka ruszyła z plyty ze srodowiskiem graficznym gnome(~700 mb).Co ciekawe mialem też płytkę z kde,ale ta z kolei mi nie wykrywała karty sieciowej :shock:
irtomek

Post autor: irtomek »

tytus05 pisze:Miałem to samo(przechodzilem z ubuntu na lenny) netinstall nie widział partycji(niebieska plansza).Dopiero instalka ruszyła z plyty ze srodowiskiem graficznym gnome(~700 mb).Co ciekawe mialem też płytkę z kde,ale ta z kolei mi nie wykrywała karty sieciowej :shock:

z tego względu, że mój problem jest prawie identyczny jak twój, poradzę się ciebie.( też KDE nie wykrywa karty ), a jaki masz pc/laptop ?
sali
Beginner

Post autor: sali »

Mi to wygląda na błąd instalatora (w netinstall Lenny to nie pierwszy raz). Ja dla pewności instaluję system podstawowy etch'a a dopiero potem upgrade do lenny.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Ciekawe sprawy Koledzy poruszają. Instalowałem Lennego z płyty dla instalacji sieciowej i używałem partycji, które poprzednio miałem pod Side'em.
Szczególnie mi zależało na /home i ustawieniach tam zawartych. Wszystko działało. Formatowałem oczywiście poza /home wszyskie.
Gdyby sytuacja się zmieniła byłoby to przykre. Jesteście pewni, że te problemy o których wspominacie nie są przypadkowe?

Pozdrawiam
sj65
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Bodzio pisze:Dobrze napisałeś pozwalał, jeszcze w Sarge pozwalał.
Jeżeli wybierzesz opcję ręcznego ustawiania partycji i te partycje zamontujesz z poziomu instalatora to tu się nic nie zmieniło doszły tylko nowe funkcje --- nadal pozwala.
ODPOWIEDZ