Co wybra
Sam odpowiedziałeś sobie co Ci polecimy, jak byś zadał takie pytane na forum Archa, to też byś sobie odpowiedział (tyle że w drugą stronę).egon81 pisze:Jednym slowem czemu Debian a nie Arch?
Osobiście mogę Ci z czystym sumieniem polecić Debiana na początek, a jak poznasz się z Debianem, na w miarę przyzwoitym poziomie, to potem spróbuj Archa i też go poznaj, a potem zdecyduj.
Jednak ja i tak polecam Ci Debiana (bo jak że by inaczej

aloha
Poradziłem koledze Ubuntu, bo sam zaczynałem od Ubuntu. (najpierw próbowałem zainstalować neo, po wielu próbach zrezygnowałem, a w Ubuntu jest Ubuneo i nic nie trzeba myśleć). Myślę, że Ubuntu też wychowa początkujących, a z czasem (mi to zajęło miesiąc) porzucą Ubuntu i przejdą na coś innego np. Debiana.
-
Arch to bardzo dobra dystrybucja. Smiem nawet stwierdzic, ze jako jedna z nielicznych godna stanac na rowni z Debianem. Ma bardzo dobry system pakietowy pacman do tego rezpozytoria ala Debian + AUR. Bardzo sympatyczna, szybka i profesjonalna dystrybucja. Szczerze mowiac mialem ja jakis czas ale sentyment do Debiana nie pozwolil mi posmakowac jej dluzej.
Hmm, bardzo stary temat. Trza bedzie odwiezyc troche :mrgreen:
Mam archa wlasnie, ale juz kilka razy sie przymierzalem do Lennego z marnym skutkiem. Nie wiem czemu, ale bardzo mnie irytuje apt-get. Moze dlatego, ze nie ma jednego repozytorium w ktorym bylyby wszystkie niewolne paczki. Jak w archu chce miec czcionki windows to wpisuje - 'pacman -S ttf-ms-fonts'. Jak to w debianie uzyskac? Po tym tygodniu, urozmaiconym kolokwiami znow sie biore i pewnie bede Was meczyl. :-)
Mam archa wlasnie, ale juz kilka razy sie przymierzalem do Lennego z marnym skutkiem. Nie wiem czemu, ale bardzo mnie irytuje apt-get. Moze dlatego, ze nie ma jednego repozytorium w ktorym bylyby wszystkie niewolne paczki. Jak w archu chce miec czcionki windows to wpisuje - 'pacman -S ttf-ms-fonts'. Jak to w debianie uzyskac? Po tym tygodniu, urozmaiconym kolokwiami znow sie biore i pewnie bede Was meczyl. :-)
aptitiude install msttcorefonts i jużmalack pisze:Hmm, bardzo stary temat. Trza bedzie odwiezyc troche :mrgreen:

malack pisze:Jak w archu chce miec czcionki windows to wpisuje - 'pacman -S ttf-ms-fonts'. Jak to w debianie uzyskac?
Kod: Zaznacz cały
aptitude install msttcorefonts
ja na codzień używam Kubuntu
ale jako drugi system próbowałem już i Debian (Lenny), i Arch, i Mandriva, i Fedora a ostatnio kręcę się koło Gentoo
co do apt-get to uważam go za jedno z większych osiągnięć Debiana - podobnie jak Synaptic (choć nie wiem czy Synaptic nie jest tylko jakimś GUI do apt-get - za to Synaptic ma historię)
Arch imho ma trochę mniejsze zaplecze, zarówno pakietów (gotowych) jaki i community
natomiast większej różnicy między Ubuntu a Debianem nie widzę, ze wskazaniem na Ubuntu jednak ;-) (ok, nie bijcie już)
za to Arch jest zdecydowanie szybszy w rozruchu - ot choćby po instalacji zaraz
ale jako drugi system próbowałem już i Debian (Lenny), i Arch, i Mandriva, i Fedora a ostatnio kręcę się koło Gentoo
co do apt-get to uważam go za jedno z większych osiągnięć Debiana - podobnie jak Synaptic (choć nie wiem czy Synaptic nie jest tylko jakimś GUI do apt-get - za to Synaptic ma historię)
Arch imho ma trochę mniejsze zaplecze, zarówno pakietów (gotowych) jaki i community
natomiast większej różnicy między Ubuntu a Debianem nie widzę, ze wskazaniem na Ubuntu jednak ;-) (ok, nie bijcie już)
za to Arch jest zdecydowanie szybszy w rozruchu - ot choćby po instalacji zaraz