Co wybra

Wszystko Off Topic
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

a skad ja mam wiedziec czy on nie ma czegos 64 bitowego? xD..nawet nie powiedzial jaki ma config kompa, a chce zebysmy mu pomogli wybrac distro..xD
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

egon81 pisze:Jednym slowem czemu Debian a nie Arch?
Sam odpowiedziałeś sobie co Ci polecimy, jak byś zadał takie pytane na forum Archa, to też byś sobie odpowiedział (tyle że w drugą stronę).

Osobiście mogę Ci z czystym sumieniem polecić Debiana na początek, a jak poznasz się z Debianem, na w miarę przyzwoitym poziomie, to potem spróbuj Archa i też go poznaj, a potem zdecyduj.

Jednak ja i tak polecam Ci Debiana (bo jak że by inaczej ;)

aloha
karolp

Post autor: karolp »

Poradziłem koledze Ubuntu, bo sam zaczynałem od Ubuntu. (najpierw próbowałem zainstalować neo, po wielu próbach zrezygnowałem, a w Ubuntu jest Ubuneo i nic nie trzeba myśleć). Myślę, że Ubuntu też wychowa początkujących, a z czasem (mi to zajęło miesiąc) porzucą Ubuntu i przejdą na coś innego np. Debiana.
bieszczaders

Post autor: bieszczaders »

Arch to bardzo dobra dystrybucja. Smiem nawet stwierdzic, ze jako jedna z nielicznych godna stanac na rowni z Debianem. Ma bardzo dobry system pakietowy pacman do tego rezpozytoria ala Debian + AUR. Bardzo sympatyczna, szybka i profesjonalna dystrybucja. Szczerze mowiac mialem ja jakis czas ale sentyment do Debiana nie pozwolil mi posmakowac jej dluzej.
malack

Post autor: malack »

Hmm, bardzo stary temat. Trza bedzie odwiezyc troche :mrgreen:
Mam archa wlasnie, ale juz kilka razy sie przymierzalem do Lennego z marnym skutkiem. Nie wiem czemu, ale bardzo mnie irytuje apt-get. Moze dlatego, ze nie ma jednego repozytorium w ktorym bylyby wszystkie niewolne paczki. Jak w archu chce miec czcionki windows to wpisuje - 'pacman -S ttf-ms-fonts'. Jak to w debianie uzyskac? Po tym tygodniu, urozmaiconym kolokwiami znow sie biore i pewnie bede Was meczyl. :-)
Rad
Member

Post autor: Rad »

malack pisze:Miedzy innymi dlatego, ze nie ma jednego repozytorium w ktorym bylyby wszystkie niewolne paczki.
Jest takie repozytorium. Ba, nawet jest częścią oficjalnych repozytoriów Debiana.
witek
Beginner

Post autor: witek »

malack pisze:Hmm, bardzo stary temat. Trza bedzie odwiezyc troche :mrgreen:
Mam archa wlasnie, ale juz kilka razy sie przymierzalem do Lennego z marnym skutkiem. Nie wiem czemu, ale bardzo mnie irytuje apt-get. Moze dlatego, ze nie ma jednego repozytorium w ktorym bylyby wszystkie niewolne paczki. Jak w archu chce miec czcionki windows to wpisuje - 'pacman -S ttf-ms-fonts'. Jak to w debianie uzyskac? Po tym tygodniu, urozmaiconym kolokwiami znow sie biore i pewnie bede Was meczyl. :-)
aptitiude install msttcorefonts i już :)
darborc

Post autor: darborc »

malack pisze:Jak w archu chce miec czcionki windows to wpisuje - 'pacman -S ttf-ms-fonts'. Jak to w debianie uzyskac?

Kod: Zaznacz cały

aptitude install msttcorefonts
Ja polecam debiana bo nie zadaje niepotrzebnych pytań przy instalacji i jest w mojej opinii bardziej intuicyjny. Arch chwali się plikiem rc.conf ale jak dla mnie to tylko udziwnienie, wygoda niby jest ale przydaje się rzadko. Prawda jest taka że jeżeli na początku przyzwyczaisz się do niego to potem podczas pracy na innych dystrybucjach nie będziesz wiedział gdzie czego szukać.
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

A ja tam próbowałem Archa, i muszę powiedzieć, że jest bardzo prosty, szybki i jeśli nie Debian to Arch.

Ale póki co - Debian. :)
zyghom

Post autor: zyghom »

ja na codzień używam Kubuntu
ale jako drugi system próbowałem już i Debian (Lenny), i Arch, i Mandriva, i Fedora a ostatnio kręcę się koło Gentoo
co do apt-get to uważam go za jedno z większych osiągnięć Debiana - podobnie jak Synaptic (choć nie wiem czy Synaptic nie jest tylko jakimś GUI do apt-get - za to Synaptic ma historię)
Arch imho ma trochę mniejsze zaplecze, zarówno pakietów (gotowych) jaki i community

natomiast większej różnicy między Ubuntu a Debianem nie widzę, ze wskazaniem na Ubuntu jednak ;-) (ok, nie bijcie już)
za to Arch jest zdecydowanie szybszy w rozruchu - ot choćby po instalacji zaraz ;)
ODPOWIEDZ