Nie mam w tej chwili picasy pod reka ale wydaje mi sie ze to bardziej ogolny problem. Po prsotu debian uzywa utfa, natomiast picasa odpalona z wine uzywa windowsowego kodowania znakow.
Wieczorem w domu sprawdze na kompie na ktorym mam zainstalowana picase jak to wyglada.
Problem rozwiązany. Zrobiłem tak. Usunąłem werjsę stabilną Picasy i pobrałem paczkę najnowszej wersji BETA. Teraz działa jak należy. Nie ma krzaczków językowych. Pozdrawiam i dziękuję za chęć pomocy.
Po ośmiu miesiącach os ostatniego postu mam ten sam problem . Polskie znaki w Picasa są zastąpione kwadracikami. Próbowałem instalować wszystkie wersje jakie znalazłem i ciągle to samo. Nie wiem co z tą działającą betą co powyżej bo już trochę czasu upłynęło. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Ja używam windowsowej wersji przez wine (paczki przygotowane pod linux nie działały poprawnie) i nie ma najmniejszych problemów.
Program działa z normalna szybkością i wszystkie opcje włącznie z filtrami działają jak należy. Wykrywanie aparatu i import zdjęć też.
Zauważyłem że wine musi być ustawione na Windows XP żeby można wybrać język.