Picasa i krzaczki j

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
xbmxnnqevna
Beginner

Picasa i krzaczki językowe

Post autor: xbmxnnqevna »

Zmieniłem język w Picasa na polski i nie wyświetla mi np. ś, ć, ą a czasami zamiast nich jest kwadracik. Czy to normalne?
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Picassa z paczki czy sam instalowałeś.

W jakim kodowaniu masz zapisane nazwy plików?
xbmxnnqevna
Beginner

Picasa jest z paczki ze strony Google Picasa. A jak sprawdzić kodowanie plików?
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Nie mam w tej chwili picasy pod reka ale wydaje mi sie ze to bardziej ogolny problem. Po prsotu debian uzywa utfa, natomiast picasa odpalona z wine uzywa windowsowego kodowania znakow.

Wieczorem w domu sprawdze na kompie na ktorym mam zainstalowana picase jak to wyglada.
xbmxnnqevna
Beginner

Problem rozwiązany. Zrobiłem tak. Usunąłem werjsę stabilną Picasy i pobrałem paczkę najnowszej wersji BETA. Teraz działa jak należy. Nie ma krzaczków językowych. Pozdrawiam i dziękuję za chęć pomocy.
umlaut

Post autor: umlaut »

Po ośmiu miesiącach os ostatniego postu mam ten sam problem :( . Polskie znaki w Picasa są zastąpione kwadracikami. Próbowałem instalować wszystkie wersje jakie znalazłem i ciągle to samo. Nie wiem co z tą działającą betą co powyżej bo już trochę czasu upłynęło. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Awatar użytkownika
Duncan Idaho

Post autor: Duncan Idaho »

Ja używam windowsowej wersji przez wine (paczki przygotowane pod linux nie działały poprawnie) i nie ma najmniejszych problemów.
Program działa z normalna szybkością i wszystkie opcje włącznie z filtrami działają jak należy. Wykrywanie aparatu i import zdjęć też.
Zauważyłem że wine musi być ustawione na Windows XP żeby można wybrać język.
ODPOWIEDZ