Obraz uciety ze wszystkich stron

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
charlie_six

Obraz uciety ze wszystkich stron

Post autor: charlie_six »

Witam wszystkich!
Mam taka sprawe.Zainstalowalem na swoim xboxie (konsola do gier microsoftu wypuszczona na rynek w 2001r xbox to pelnoprawny pc z pentium3 733Mhz, GeForce3 i 64mb ram. Jednak microsoft ograniczylo sprzet tak zeby uruchamial tylko ich soft, ale "hakierzy" dawno wszystko zlamali) linux xebian..Xebian to normalny Debian tylko dajacy sie uruchomic na xboxie.Uruchamiiamdebiana wszystko ladnie pieknie modem idrukarke zainstalowalem, ale jest jeden defekt.Mianowicie obraz jest po trochu obciety ze wszystkich czterech stron.Kumple tez instalowali xebiana na xboxie i u nich obraz byl dobry, a u mnie tak obciety.Probowalem zmniejszac rozdzialke, ale to nic nie dalo.Mam xfree86.Jak to wyregulowac?
PS:Przepraszam za brak Polskich znakow.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jako root uruchom w konsoli
xvidtune
jak ustawisz obraz pyknij przycisk show. to co wyrzuci w konsoli musisz wpisać do konfiguracji
/etc/X11/xfree86.conf
poprzedzony wpisem ModeLine w sekcji Monitor
charlie_six

Post autor: charlie_six »

ta uruchomiłem ten xvidtune.Pojawia sie okienko sa suwaki z ustawieniami poziomymi/pionowymi, ale zmiana ich wartości nie daje skutku.Obraz całkowicie nie reaguje :-D Klikam "TEST" to samo zadnej reakcji na wprowadzone ustawienia.Jakieś pomysły?

[ Dodano: 2007-11-23, 20:59 ]
więc?
mc-west

Post autor: mc-west »

jaka masz wersje debiana ?
stoper
Beginner

Re: Obraz uciety ze wszystkich stron

Post autor: stoper »

charlie_six pisze:Witam wszystkich!
Mam taka sprawe.Zainstalowalem na swoim xboxie (konsola do gier microsoftu wypuszczona na rynek w 2001r xbox to pelnoprawny pc z pentium3 733Mhz, GeForce3 i 64mb ram. Jednak microsoft ograniczylo sprzet tak zeby uruchamial tylko ich soft, ale "hakierzy" dawno wszystko zlamali) linux xebian....
:mrgreen: Witam. No, no, na czymś takim można uruchomić Debianka? Fiu, fiu... moje uznanie.
Wydaje mi się, że jednak ta karta nie wydala (chociaż GeForce3 i 64mb). Ale jeżeli jest tam coś takiego jak
/etc/X11/xorg.conf lub xfree86.conf
bo nie znam Xebiana, to spróbuj zmienić rozdzielczości i częstotliwości V i H. Tylko ostrożnie eksperymentuj żeby nie puścić z dymem sprzęta. Może dowiedz się więcej jakimi częstotliwościami H i V można to obciążyć w maxie. Nie przypuszczam by domyślnie uruchamiała się konsola w 1024x768, lecz w 800x600 - to może na próbę zmień na 640x480. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ