Gnome - wywalic Nautilusa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

Gnome - wywalic Nautilusa

Post autor: giaur »

Witam,

Dochodze do wniosku ze Gnome jednak nie jest takie zle. Ale jednej rzeczy nigdy nie zaakceptuje - "Menedzer Plikow" Nautilus.

Jak dla mnie jest zbyt prymitywny - czy jest jakis sposob, zeby zastapic go czyms, co mozna chociaz nazwac mendzerem plikow (bo to cos na to miano nie zasluguje...).

Zalezaloby mi na tym, zeby zmienic domyslny menedzer plikow (nie tylko zainstalowanie nowego programu).

Jest na to jakis sposob?
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

giaur, jak to jest prymitywny? Ja w nim jedynie czego nie widzę, to opcji możliwości używania kart. Możesz go zastąpić np, Konquerorem, lub Thunarem, ale po co?
giaur
Member

Hmm wygląd mnie razi - to po pierwsze. Po drugie - brak paska adresu (chyba ze sie da go wlaczyc?). Po trzecie - brak paska narzedzi.

Przeciez to jest bardziej prymitywne niz Eksplorator Windows z Win95 :| No ale rzecz gustu...
Możesz go zastąpić np, Konquerorem, lub Thunarem
A jak zmienia sie w Gnome domyslny menedzer plikow? Wiem ze moge odpalic sobie Konqueror kiedy chce, ale jak zrobic zeby byl domyslnym menedzerem zamiast Nautilusa?
soki
Beginner

Post autor: soki »

giaur pisze:...Po drugie - brak paska adresu (chyba ze sie da go wlaczyc?)...
Hymm co do paska zamiast tych przycisków, to można to włączyć/wyłączyć(pasek)
giaur
Member

Wyjasnijcie mi jedno, bo nie moge dojsc z tym zadnego ładu. Najlepiej bedzie jak pokaze 2 screeny:

Nautilus w Gnome:
Obrazek

Ten sam Nautlius w KDE:
Obrazek

Pytanie: czemu w Gnome w menu nie ma opcji dotyczacych paska narzedzi i kilku innych?? Przeciez to ta sama wersja programu!
soki
Beginner

Post autor: soki »

Jaką masz wersję GNOMEa bo rzeczywiście to jest dziwne że tych opcji brakuje :shock:
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

W ustawieniach nautilusa zaznaczasz czy ma się otwierać w oknie przeglądarki czy nie. ( Edycja -> Preferencje -> ... ... )
giaur
Member

Ok, rzeczywiscie.. Wiec ostatnie pytanie - czy jest jakis sposob na wlaczenie paska adresu, analogicznego do tego znanego z Konqueror, czy chociazby z WIndows?
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Widok->Pasek położenia
giaur
Member

No nie, to sam widzialem. Chodzi mi o normalny pasek adreu, taki zeby mozna bylo wpisywac ścieżkę, a nie jakies przyciski.
ODPOWIEDZ