Wczoraj przeszedlem na nowiutki kernel 2.6.18-3-686 oczywiscie za pomoca linux-image i wszystko dzialalo pieknie. Do czasu, az dzisiaj rano zrestartowalem system. Po ponownym uruchomieniu Debiana, nie nawiazalo polaczenia internetowego. Coz odpalilem jeszcze raz skrypt speedtouchconf wszystko skonfigurowalem dobrze i po nieudanych probach wyswietlilo mi, ze nie moze sie polaczyc i mam sprawdzic dane podane prze konfiguracji (wszystkie sa poprawne). Postanowilem wiec zdmuchnac kurz z plyty dostarczonej przez tepsa i sprobowac zainstalowac modem wlasnie za jej pomoca. Gdy odpalilem skrypt o zadziwiajacej nazwie "instalacja" oczom mym ukazal sie komuniakt o bledzie "Brak wsparcia dla USB, KONIEC!". Wiec zagladam w moj aterm wpisujac "lsusb" nie ma takiego polecenia. Sprawdzam polecenia zaczynajace sie od usb wykazalo mi tylko usbmoduls (nie pamietam czy dokladnie ta nazwa czy samo usbmod. Z pamieci w koncu na jestem teraz na Windows. Polecenie lsusb bylo w pakiecie hotplug z tego co pamietam ale zmiana kernela odinstalowala mi go. W synaptic znalazlem pakiet usbutils nawet jest zainstalowany <jupi> ale niestety w konsoli nie mam takiego polecenia.
Czy ktos wie co nalezy zrobic?
[+] Nowy kernel - brak neostrady
a jak wcześniej instalowałeś neo?? z płyty od neo, czy inaczej??
może coś z firmware??, sprawdź czy po podłączeniu modemu ładuje sie firmware.
tu znalazłem coś, może starczą inne sterowniki:
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... 10186.php3
chyba jednak nie jest w pakiecie hotplug tylko
ale pewny nie jestem bo nie chce mi sie sprawdzać
swoją drogą ja też przesiadłem się na Sida i też mam nowiutki kernel, i u mnie neo działa, tylko mam inny modem, więc wydaje mi się że problem u Ciebie mogą stanowić firmware które nie jest kompatybilne z nowym jajkiem, spróbuj uaktualnić firmaware.
aloha
może coś z firmware??, sprawdź czy po podłączeniu modemu ładuje sie firmware.
tu znalazłem coś, może starczą inne sterowniki:
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... 10186.php3
Kod: Zaznacz cały
lsusb Kod: Zaznacz cały
udevKod: Zaznacz cały
kamil@localhost:~$ dpkg -l | grep hotplug
ii udev 0.103-1 /dev/ and hotplug management daemon
kamil@localhost:~$ lsusb
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 1110:9021 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn)
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 003: ID 1241:1166 Belkin
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
aloha
na debian.org wyczytałem ze wwenabdg pisze:mozesz sprawdzic w jakim pakieci9e jest lsusb ? czy wlasnie w udev ?
Kod: Zaznacz cały
usbutilsKod: Zaznacz cały
kamil@localhost:~$ whereis lsusb
lsusb: /usr/bin/lsusb /usr/sbin/lsusb /usr/X11R6/bin/lsusb /usr/bin/X11/lsusb /usr/share/man/man8/lsusb.8.gz /usr/share/man/man1/lsusb.1.gz
kamil@localhost:~$ dpkg -S /usr/sbin/lsusb
usbutils: /usr/sbin/lsusbspróbuj wykorzystać ścieżkę bezwzględną, kiedyś też miałem coś takiego, że jedynie wydanie polecenia przez ścieżkę bezwzględną działało (o dziwo tylko jedne polecenie, reszta działała normalnie, zmienną PATH miałem dobrze ustawioną )