Wczoraj przeszedlem na nowiutki kernel 2.6.18-3-686 oczywiscie za pomoca linux-image i wszystko dzialalo pieknie. Do czasu, az dzisiaj rano zrestartowalem system. Po ponownym uruchomieniu Debiana, nie nawiazalo polaczenia internetowego. Coz odpalilem jeszcze raz skrypt speedtouchconf wszystko skonfigurowalem dobrze i po nieudanych probach wyswietlilo mi, ze nie moze sie polaczyc i mam sprawdzic dane podane prze konfiguracji (wszystkie sa poprawne). Postanowilem wiec zdmuchnac kurz z plyty dostarczonej przez tepsa i sprobowac zainstalowac modem wlasnie za jej pomoca. Gdy odpalilem skrypt o zadziwiajacej nazwie "instalacja" oczom mym ukazal sie komuniakt o bledzie "Brak wsparcia dla USB, KONIEC!". Wiec zagladam w moj aterm wpisujac "lsusb" nie ma takiego polecenia. Sprawdzam polecenia zaczynajace sie od usb wykazalo mi tylko usbmoduls (nie pamietam czy dokladnie ta nazwa czy samo usbmod. Z pamieci w koncu na jestem teraz na Windows. Polecenie lsusb bylo w pakiecie hotplug z tego co pamietam ale zmiana kernela odinstalowala mi go. W synaptic znalazlem pakiet usbutils nawet jest zainstalowany <jupi> ale niestety w konsoli nie mam takiego polecenia.
Czy ktos wie co nalezy zrobic?
[+] Nowy kernel - brak neostrady
a jak wcześniej instalowałeś neo?? z płyty od neo, czy inaczej??
może coś z firmware??, sprawdź czy po podłączeniu modemu ładuje sie firmware.
tu znalazłem coś, może starczą inne sterowniki:
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... 10186.php3
chyba jednak nie jest w pakiecie hotplug tylko
ale pewny nie jestem bo nie chce mi sie sprawdzać
swoją drogą ja też przesiadłem się na Sida i też mam nowiutki kernel, i u mnie neo działa, tylko mam inny modem, więc wydaje mi się że problem u Ciebie mogą stanowić firmware które nie jest kompatybilne z nowym jajkiem, spróbuj uaktualnić firmaware.
aloha
może coś z firmware??, sprawdź czy po podłączeniu modemu ładuje sie firmware.
tu znalazłem coś, może starczą inne sterowniki:
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... 10186.php3
Kod: Zaznacz cały
lsusb
udev
kamil@localhost:~$ dpkg -l | grep hotplug
ii udev 0.103-1 /dev/ and hotplug management daemon
kamil@localhost:~$ lsusb
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 1110:9021 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn)
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 003: ID 1241:1166 Belkin
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
aloha
na debian.org wyczytałem ze wwenabdg pisze:mozesz sprawdzic w jakim pakieci9e jest lsusb ? czy wlasnie w udev ?
usbutils
kamil@localhost:~$ whereis lsusb
lsusb: /usr/bin/lsusb /usr/sbin/lsusb /usr/X11R6/bin/lsusb /usr/bin/X11/lsusb /usr/share/man/man8/lsusb.8.gz /usr/share/man/man1/lsusb.1.gz
kamil@localhost:~$ dpkg -S /usr/sbin/lsusb
usbutils: /usr/sbin/lsusb
spróbuj wykorzystać ścieżkę bezwzględną, kiedyś też miałem coś takiego, że jedynie wydanie polecenia przez ścieżkę bezwzględną działało (o dziwo tylko jedne polecenie, reszta działała normalnie, zmienną PATH miałem dobrze ustawioną )