Opera vs. Mozilla
Też uważam, ze Epiphany jest jedną z najlepszych, najszybszą. Co do pluginów - jeli coś dociągniemy do FF/Mozilli/Iceweasel to Epiphany zwykle też taką wtyczkę może chwycić (chyba podbiera troszke plików, konfigów z ff). Czyli jet świetnym zybkim uzupełnieniem FF. Ciekawe, czy ktoś sprawdzał ją bez zainstalowanej Mozilli
Jednak jej najsilniejzą stroną są największe możliwości nawigacji za pomocą klawiatury, jest to w niej najwygodniej rozwiązane spośród tych, które sprawdzałem - więc może jeszcze opera do porównania.
Konquerror - jego największą zaletą i wadą zarazem jest podobieństwo do IE
Jednak jej najsilniejzą stroną są największe możliwości nawigacji za pomocą klawiatury, jest to w niej najwygodniej rozwiązane spośród tych, które sprawdzałem - więc może jeszcze opera do porównania.
Konquerror - jego największą zaletą i wadą zarazem jest podobieństwo do IE
Moją ulubioną jest Opera, którą używam od kilku lat. Przyzwyczaiłem sie do niej. Ma wszystko co potrzebuję:
dzięki wtyczkom otwiera wszystkie strony, także te z Javą i flashem,
odbiera i wysyła pocztę można założyć wiele kont,
łączy z ircem,
pobiera pliki (może wznawiać zerwane połączenie),
bittorent i ruler,
świetnie powiększa strony i dopasowuje do każdego ekranu,
itd............
Jeżeli produkt jest dobry, niezawodny, świetnie się sprawdza w różnych zastosowaniach, różnych dystrybucjach (Debian, Fedora, Mandriva, WindowsXP, W2k3 Windows98) gdzie ją używam lub używałem - to nie muszę testować innych pozostanę jej wierny.
To pewnie ---------------------Przyzwyczajenie druga natura człowieka.
Szanując wybór wielbicieli i PT Użytkowników pozostałych Przeglądarek
Pozdrawiam
PS Jest również wersja usb - portable używam ją pod Windowsami cechy j.w.
dzięki wtyczkom otwiera wszystkie strony, także te z Javą i flashem,
odbiera i wysyła pocztę można założyć wiele kont,
łączy z ircem,
pobiera pliki (może wznawiać zerwane połączenie),
bittorent i ruler,
świetnie powiększa strony i dopasowuje do każdego ekranu,
itd............
Jeżeli produkt jest dobry, niezawodny, świetnie się sprawdza w różnych zastosowaniach, różnych dystrybucjach (Debian, Fedora, Mandriva, WindowsXP, W2k3 Windows98) gdzie ją używam lub używałem - to nie muszę testować innych pozostanę jej wierny.
To pewnie ---------------------Przyzwyczajenie druga natura człowieka.
Szanując wybór wielbicieli i PT Użytkowników pozostałych Przeglądarek
Pozdrawiam
PS Jest również wersja usb - portable używam ją pod Windowsami cechy j.w.
mobilna Opera vs. mobilna Mozilla
dziękuje yantar -to mamy komplet. Jak w temacie
Ale co o nich myślicie? Używacie, czy może wolicie na płytce/piórku wziąść ze sobą ulubione distro?
Jakieś spostrzeżenia z ich funkcjonalności, bezpieczeństwa?
Czy to jest dobra odpowiedź, jak maniak Cię męczy, że go w kafejkach podsłuchują i namierzają?
Nie każdego można wysłać do "kasy chorych", a może rzeczywiście któraś z nich zwiększy bezpieczeństwo a nie tytlko jego poczucie.
Ale co o nich myślicie? Używacie, czy może wolicie na płytce/piórku wziąść ze sobą ulubione distro?
Jakieś spostrzeżenia z ich funkcjonalności, bezpieczeństwa?
Czy to jest dobra odpowiedź, jak maniak Cię męczy, że go w kafejkach podsłuchują i namierzają?
Nie każdego można wysłać do "kasy chorych", a może rzeczywiście któraś z nich zwiększy bezpieczeństwo a nie tytlko jego poczucie.
Opera USB w wersji poniżej 9.23 pozostawiała ślady na komputerze m.in. tworzyła folder, który nie był usuwany po odłączeniu. Podobno teraz już go usuwa i w systemie nie pozostają wyraźne, zauważalne ślady. Używam jej na windowsach. Potestuję dziś wieczorem.Dominik pisze:Jakieś spostrzeżenia z ich funkcjonalności, bezpieczeństwa?
Dla paranoików - każda przeglądarka zostawia ślady, bo bez nich jest niemożliwy protokół TCP/IP określany przecież jako niezawodny, część danych można usunąć, ale jestem przekonany, że pewne pozostaną jak np. numer IP. Jeżeli nie na komputerze z którego bezpośrednio korzystamy to na pośredniczących w przesyłaniu ramek.
Jeżeli zależy nam na bezpieczeństwie to proponuję protokoły szyfrowane.
Z kawiarenek nie miałem jeszcze okazji korzystać, ale komputery połączone w sieć zawsze można podsłuchiwać zarówno aktywnie jak i pasywnie.
Pamiętamy - Internet to globalna sieć!
Używanie wersji portable zwiększa poczucie bezpieczeństwa, ale przed profesjonalistą nie zabezpieczy.
W książkach oglądałem ilustracje z przechwyconymi danymi - obrazkami jakie w danej chwili oglądali użytkownicy sieci bezprzewodowych.
Są również wersje usb Tor Privoxy , ale ich nie testowałem.
Potestowałem Epiphany działa rzeczywiście szybko, zobaczę później jak będzie chodzić z dołożonymi wtyczkami.
Pozdrowienia
Z blogu OperaTeam
Moglby mi ktos naswietlic o co w tym chodzi kto lepiej zna englisz?
ALbo ktos kto uzywa Opery 9.5 pod gnome albo xfce =]
Ps. Zainstalowalem wlasnie 9.5 jesli mialbym ja ocenic pod wzgledem szybkosci to klękajcie narody :mrgreen:
Kod: Zaznacz cały
new stuff:
(UNIX) When running Gnome, Opera will now use the native GTK file chooser when opening and saving files
ALbo ktos kto uzywa Opery 9.5 pod gnome albo xfce =]
Ps. Zainstalowalem wlasnie 9.5 jesli mialbym ja ocenic pod wzgledem szybkosci to klękajcie narody :mrgreen: