mileli

Wszystko Off Topic
dagome

Post autor: dagome »

Ja w tej chwili mam serdecznie dość Debiana. Od 5 dni staram się zainstalować stery nvidii i bez rezultatu. Już wstyd mi pytać na forum. Nie dam się tak łatwo, jutro spróbuję znowu, ale niech mi nikt nie mówi, że Debian jest łatwy, a że sobie dużo nowych z nim nie radzi to tylko kwestia złych przyzwyczajeń z Windy. Mi idzie jak po grudzie (^*@#^$%@ sterowniki nvidii!!) mimo najszczerszych chęci poznania systemu. Nie poddam się tak łatwo i nie zrezygnuję z Debiana, ale lekko nie jest, oj nie jest.

P.S. Wybaczcie za gorycz w tym poście, ale kolejny dzień poległem w walce z tym systemem. Jutro z nowymi chęciami i nadziejami zaatakuję go znowu ;)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Ja zanim przeszedłem na Debiana używałem Knoppixa i Ubuntu, to była bardzo dobra baza na ten system... Teraz nie mam większych kłopotów.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

nie ma co się łamać. internet i szukać rozwiązania problemu. jak się nie da to spróbować za jakiś czas. jaka potem satysfakcja jak coś wyjdzie i o ta drobinkę się wie więcej :]
dago86

Post autor: dago86 »

Yampress pisze:nie ma co się łamać. internet i szukać rozwiązania problemu. jak się nie da to spróbować za jakiś czas. jaka potem satysfakcja jak coś wyjdzie i o ta drobinkę się wie więcej :]
prawda jak cos udałomi sie zrobic to byłem z siebie dumny ^^
ja neimoge całkowicie zrezygnować z windowsa niestety ;/
dlatego jestem skazany na 2 systemy ale moze kiedys nadejdzie taki czas ze pozostanie tylko debian :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

a po co rezygnować. to jest coś naprawde niemądrego. należy uczyć się wszystkich systemów.
nie można się ograniczać :) . nie wiadomo co się kiedy przyda :-P
frantic

Post autor: frantic »

@wojtekz
porządnej dokumentacji
chcesz super dokumentacji to wez *bsd :-) a poza tym na debian.org jest wiekszosc waznych rzeczy opisana, tylko sobie znalezc :-P

poza tym windows chyba nie ma zadnej dokumentacji...

ps. ja juz od 2miesiecy nie mam windy na dysku i nie zanosi sie na jej powrot :-P
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

frantic pisze:ps. ja juz od 2miesiecy nie mam windy na dysku i nie zanosi sie na jej powrot
a ja od 4 lat :P
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

A ja mam ale w zasadzie nie używam.
Czasami przydaje się jak w wine coś nie idzie zainstalować.
Wowczas instalujemy na windzie przenosimy instalke na wine i nieraz gada(nie zawsze)

P.S.@Yampress.
Teraz zauważyłem.Jestes chyba najbliżej mieszkajacym ode mnie debianowcem.Jakieś 40 km.

Pozdrawiam
sj65
Beginner

Mieliście moment załamania i poddania się?

Post autor: sj65 »

Od paru lat co jakiś czas przymierzałem się do Linuksa. Instalowałem kolejne Auroxy. Slackware, Gentoo.
Fedora 4 i późniejsze po instalacji nie wstały, podobnie Suse.
Kupiłem wreszcie Debian Etch 4.0 i byłem zadowolony.
Po zmianie płyty na dwuprocesorową (dwa stare Pentium 3 z 512 cache) Etch zatrzymał się. System pracował bardzo wolno.
Ubuntu wnerwiło mnie zbyt krótkim czasem trwania sesji gdy pozostawiłem /home z Etch'a.

Dzięki Slackware znalazłem rozgryziony problem z rozdzielczością ekranu, chyba gdzieś na stronach forum Slackware.

Na przykład dla uzyskania:
*) rozdzielczości 1024x768 i odświeżania100Hz:
Kod:
gtf 1024 768 100 -x

i dostajemy -w przypadku mojego monitora:
Kod:

# 1024x768 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 81.40 kHz; pclk: 113.31 MHz
Modeline "1024x768_100.00" 113.31 1024 1096 1208 1392 768 769 772 814 -HSync +Vsync

który wklejamy w pliku, umieszczając w Section "Monitor" pliku /etc/X11/xorg.conf, inne rozdzielczości podobnie. Można się tak bawić, o ile nie przekroczymy parametrów granicznych dla danego monitora. Wtedy może dojść do uszkodzenia.

Przypadkowo pobrałem płytę sto kilkadziesiąt MB z instalacją z sieci Debian Lenny. Zainstalowałem i jestem zadowolony.

System pracuje bardzo szybko.

Po raz pierwszy w Linuksie mogę przeprowadzić hibernację systemu, co trwa bardzo krótko, a powrót jest wręcz błyskawiczny.

Mogę zainstalować swoją drukarkę, Użytkownicy Ubuntu opracowali sposób, a co ciekawe na Ubuntu nie udało mi się jej zainstalować.

Mam też porządny dźwięk w Skype.

OpenOffice chodzi zdecydowanie szybciej niż niż Microsof Office ten za 198 zl. - Jest to bardzo ciężka wersja i wymaga już potężniejszego sprzętu i jeżeli musicie korzystać z obu systemów to konwersje dokumentów z wzorami matematycznymi do wcześniejszych word'ów nie działają.

Tak więc to co mi potrzebne jest w Lenny.

Denerwuje mnie tylko konieczność używania Windowsa bo:
Używam Super Memo do nauki angielskiego - wymaga Internet Explorera. Próbowano już pod wine uruchomić, ale zabrakło dźwięku.
Skaner do negatywów Plusteka nie jest kompatybilny z Linuxem, chodzi tylko pod windą, dobrze, że pod 98.

Jak widać Linux łamał mnie dosyć często.

Mam nadzieję, że pozostanę już przy Lenny.

W tym miejscu podziękowanie dla Kolegów którzy na forum zachęcali do przejścia na tę wersję. Nie wierzyłem. Byłem przekonany, że wersja stabilna to stabilna, a z testową to tak jak na teście. Zawsze może być problem.
:-)
I jeszcze jedna uwaga. Debian jest doskonale udokumentowany, przypadkiem jednak trafiłem na informację o istnieniu strony:
Nieoficjalne repozytoria;
http://www1.apt-get.org/search.php
Umieściłbym ten adres i kilka podstawowych repozytoriów gdzieś po opisie instalacji systemu. Tu jest największy problem dla zaczynającego pracę z Debianem.

Pozdrawiam i życzę sukcesów - zwłaszcza zaczynającym przygodę z Linuksem.
Także dla Was Koledzy jest Debian.

sj65 :-)
Skibbi

Post autor: Skibbi »

A mnie ciągle załamuje beznadziejny sterownik do Audigy. Gdyby nie to to pewnie bym zrobił migracje. A tak to sobie poczekam albo na zmianę kompa albo na lepszy sterownik. Pewnie zmiana kompa będzie szybciej...
ODPOWIEDZ