Martwy ekran po instalacji Debiana

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
wojaczek

Martwy ekran po instalacji Debiana

Post autor: wojaczek »

Witam. Dotychczas używałem Ubuntu 7.04 jednak po przejściu na Debiana tzn. po kompletnej instalacji kiedy jest moment na pojawienie się środowiska graficznego - monitor wyłącza się, słychać tylko z głośników, że system sie załadował. ctrl+alt+backspace restart i to samo wpisuje startx niestety NvidiaGeforce MX400 nie współpracuje i monitor samsung LCD pozostaje martwy. To samo zjawisko zaobserwowałem dawno temu po bootowaniu z płyty Ubuntu 6.06. Pewnie było to gdzies opisane na forum, ale szukałem pod hasłem Nvidia i znalazłem tylko problemy z instalacją sterowników. Niestety ja tak daleko nie doszedłem ;)
Dziekuję za ew. sugestie [shadow=blue][/shadow]
Tomipnh

Post autor: Tomipnh »

Zainstaluj sterowniki od karty graficznej a później zmień wpisy w /etc/X11/xorg.conf
lub po prostu uzyj dpkg-reconfigure xserver-xorg

Osobiście mam kartę ati i nie wiem jakiego sterownika powinieneś szukać dla swojej grafiki - chwilowo możesz użyć sterownika nvidia (który będziesz mógł zaznaczyć w czasie przechodzenia wizarda po użyciu dpkg-reconfigure)

Pozdrawiam, Tomipnh
wojaczek

Dzięki za odpowiedź. Tzn. rozumiem powinienem zainstalować sterowniki do Nvidii. Jest jeden problem, jak pisałem system jest w pełni zainstalowany - czy należało tego dokonać w trakcie instalacji? No bo teraz mam czarny ekran

Pozdrawiam Pablo
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Za pomocą ctrl+alt+F1 przejdź na konsolę, zaloguj się i uruchom dselect lub aptitude (jeśli masz zainstalowane). Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet xserver-xorg-video-nv. To jest wolny sterownik dla nvidii.
No i wtedy przez dpkg-reconfigure xserver-xorg skonfiguruj xorg, wybierając nv jako sterownik grafiki.
wojaczek

Dziękuję za pomoc - pomogło ;)
Pozdrawiam;
Pablo :-D
ODPOWIEDZ