Dziekuję za ew. sugestie [shadow=blue][/shadow]
Martwy ekran po instalacji Debiana
Martwy ekran po instalacji Debiana
Witam. Dotychczas używałem Ubuntu 7.04 jednak po przejściu na Debiana tzn. po kompletnej instalacji kiedy jest moment na pojawienie się środowiska graficznego - monitor wyłącza się, słychać tylko z głośników, że system sie załadował. ctrl+alt+backspace restart i to samo wpisuje startx niestety NvidiaGeforce MX400 nie współpracuje i monitor samsung LCD pozostaje martwy. To samo zjawisko zaobserwowałem dawno temu po bootowaniu z płyty Ubuntu 6.06. Pewnie było to gdzies opisane na forum, ale szukałem pod hasłem Nvidia i znalazłem tylko problemy z instalacją sterowników. Niestety ja tak daleko nie doszedłem 
Zainstaluj sterowniki od karty graficznej a później zmień wpisy w /etc/X11/xorg.conf
lub po prostu uzyj dpkg-reconfigure xserver-xorg
Osobiście mam kartę ati i nie wiem jakiego sterownika powinieneś szukać dla swojej grafiki - chwilowo możesz użyć sterownika nvidia (który będziesz mógł zaznaczyć w czasie przechodzenia wizarda po użyciu dpkg-reconfigure)
Pozdrawiam, Tomipnh
lub po prostu uzyj dpkg-reconfigure xserver-xorg
Osobiście mam kartę ati i nie wiem jakiego sterownika powinieneś szukać dla swojej grafiki - chwilowo możesz użyć sterownika nvidia (który będziesz mógł zaznaczyć w czasie przechodzenia wizarda po użyciu dpkg-reconfigure)
Pozdrawiam, Tomipnh
Za pomocą ctrl+alt+F1 przejdź na konsolę, zaloguj się i uruchom dselect lub aptitude (jeśli masz zainstalowane). Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet xserver-xorg-video-nv. To jest wolny sterownik dla nvidii.
No i wtedy przez dpkg-reconfigure xserver-xorg skonfiguruj xorg, wybierając nv jako sterownik grafiki.
No i wtedy przez dpkg-reconfigure xserver-xorg skonfiguruj xorg, wybierając nv jako sterownik grafiki.