Jak zako

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Post autor: giaur »

A tak w ogole to polecam jednak KDE zamiast GNOME - Gnome jest - delikatnie mowiac - prymitywne, gdyby ktos mi kazal tego uzywac to bym sie zachlastal chyba :mrgreen: (pewnie zaraz mi sie dostanie za to, ale taka jest prawda :-> )

Jezeli chcesz wylogowac tak, zeby nie wlaczyl ci sie graficzny menedzer logowania, wpisz w xterm albo Gnome Terminal (czy jak sie tam to nazywa):

Kod: Zaznacz cały

su
<twoje haslo roota>
init 3
Awatar użytkownika
Slay

Post autor: Slay »

A tak w ogole to polecam jednak KDE zamiast GNOME - Gnome jest - delikatnie mowiac - prymitywne, gdyby ktos mi kazal tego uzywac to bym sie zachlastal chyba :mrgreen:
Popieram, popieram. :mrgreen: Ja też polecam KDE, tam jest o wiele łatwiej się zorientować. Jak chcesz zainstalować, to w konsoli z poziomu roota wklep po prostu

Kod: Zaznacz cały

apt-get install kde
Arnvald

Post autor: Arnvald »

Oj a ja nie polecam doinstalowania KDE ot tak po prostu, wczoraj sporo się namęczyłem z tym, bo chcialem się przenieść z gnome'a na KDE. Może to ja czegos nie umiem, ale w końcu się wkurzyłem i najpierw wywaliłem gnome'a a potem zainstalowałem KDE i w końcu mi normalnie zadziałało.

@mlyczek : sa dwa paski, na dolnym są otwarte aplikacje, na górnym jest menu i "quicklaunch" ale w menu właśnie nie ma wyłączenia systemu. Jest opcja "wyloguj" ale nie ma "wyłącz system". Ja to jakoś naprawiłem, ale jak to nie pamiętam, chyba zrobiłem tak, że zainstalowałem kde-core, bo coś kombinowałem z Kopete i to się wtedy pojawiło :D
giaur
Member

w menu właśnie nie ma wyłączenia systemu
Nie ma takze opcji "Wykonaj polecenie" co mnie to pasji nieraz doprowadzalo, bo trzeba bylo szukac konsoli i dopiero wtedy wpisywac nazwe. Tak samo nie ma na przyklad chyba blokowania ekranu (ale tu pewien nie jestem bo gnome bardzi krotko goscilo u mnie na dysku)

KDE: Start->Zakończ pracę są wszystkie opcje dotyczące wylogowania, uruchamiania ponownie i wyłączania komputera (no chyba ze wlaczysz X-y z runlewel 3 przez startx, wtedy masz tylko wylogowanie do trybu tekstowego).
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Co do wyłączania systemu przez zwykłego użytkownika:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Let_a_comm ... own/reboot
Czyli tak czy siak - użyć sudo :-D
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

A tak w ogole to polecam jednak KDE zamiast GNOME - Gnome jest - delikatnie mowiac - prymitywne, gdyby ktos mi kazal tego uzywac to bym sie zachlastal chyba :mrgreen:
No aż się scyzoryk w kieszni otwiera. Prymitywne to jest KDE bo obsługą i wyglądem przypomina syfa. Zero funkcjonalności z arkiem na czele, tylko myszką poruszyć i zaraz cała masa idiotycznych dźwieków z głośników się wydobywa. Drodzy koledzy nie narzucajcie koleżance swojego zdania na temat tego co jest lepsze, sama niech wypróbuje i sama niech sobie zdanie wyrobi.
A może droga gosia napisze w jaki sposób tę instalację debiana przeprowadzała, bo to coś jest nie tak że nie ma paneli w gnomie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

a ja powiem jedno. nie ma co się ograniczać do jednego środowiska :P
giaur
Member

obsługą i wyglądem przypomina syfa
Czyli co konkretnie? Wyglad zmieniasz dowolnie, mozesz nawet ustawic tak zeby przypomnialo Gnome. Jezeli porownam wyglad Gnome i Keramik z KDE, to juz chyba nie ma co komentowac jak jest kazdy widzi.
Zero funkcjonalności z arkiem na czele
A co ty chcesz od Arka? Poza tym, 90% archiwów otworzysz w Konquerorze, masz katalogi tak jakbys folder otwieral.
cała masa idiotycznych dźwieków z głośników się wydobywa
U mnie nic sie nie wydobywa. Zreszta, wylaczenie dzwiekow to okolo 20 sekund.

Jeszcze odnosnie funkcjalnosci: gdzie polecenie "Uruchom", gdzie blokowanie ekranu, gdzie restart komputera?
Idąc dalej: Nautilius, swietny menedzer plików. Przez 15 minut szukalem jak wlaczyc pasek adresu i gdzie sa polecenia "Wstecz", do góry itd. Gdzie jest w ogole pasek narzedzi? Wychodzi mi ze nie ma wcale. No sory, ale to parodia jakas...

Jedyna zaleta gnome, ze jest lekkie, wiecej zalet to nie widze
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Bez flejmu bo warny polecą. Tylko na temat. Pierwsze i ostatnie ostrzeżenie.
frantic

Post autor: frantic »

Jeszcze odnosnie funkcjalnosci: gdzie polecenie "Uruchom", gdzie blokowanie ekranu, gdzie restart komputera?
blokowanie ekranu: środowisko, zablokuj ekran
restart: środowisko, wyłączenie komputera restart, uruchom ponownie
mozna tez zrobic tak jak ja mam czyli wyl.komputera na panelu :-D

wymieniac dalej?

a teraz radze wam zakonczyc tego flejma bo do niczego nie prowadzi a jedynie pokazuje charakter kde'owcow :->
ODPOWIEDZ