Instalacja debiana | loadlin

Pomoc dotycząca instalacji systemu
hot_stuff

Post autor: hot_stuff »

Albo ja o czyms nie wiem albo poprostu z obrazu ISO debian-testing-netinst-386.iso<czy jakos tak> nie mozna instalowac w innych trybach instalacji -> od razu startuje jakis domyslny instalator a w drugiej wirtualnej konsoli nie ma takiego polecenia jak expert czy expertgui<moze o czyms nie wiem i stad to>.

No ale to malo wazne, wazniejsze jest to, ze po ktorejs juz z kolei instalacji debiana nadal nie chce mi on zabootowac...
Instalowalem najpierw lilo i przy starcie zmiast fajnego menu mialem iles tam dziewiatek wypisanych i na tym sie konczylo ladowanie czegokolwiek, pozniej przyszla pora na grub'a i tez wszystko cacy dopoki instalator nie zrestartowal kompa, bo tez nie ma menu a jedynie pojawia sie blad bodajze '17' grub'a...
Ba na domiar zlego przez tego gruba mialem powazne problemy z odpaleniem windowsa i gdybym nie mial dyskietki uaktualniajacej biosa to bym mial kompa niezdatnego do uzytku<nie mam dyskietki startowej a dzieki tej uaktualniajacej biosa zaladowal mi sie okrojony dos z ktorego pomoca sobie prowizoryczna dyskietke startowa zrobilem i tylko dlatego mam jakikolwiek sys...>

Wiec mam pytanie -> czy mozliwym powodem tych problemow z boot loaderem moze byc to, ze partycja root debiana znajduje sie na ostatnich 7GB dysku 160GB? Tzn. mam stary komp o czym juz pisalem i bios nie widzi mi calego dysku tylko ~130GB, wiec moze boot loadery sobie nie radza z zabootowaniem czegos co lezy poza tymi 130GB? Jezeli nie o to chodzi, to jak to naprawic?
Mortis

Post autor: Mortis »

hot_stuff pisze:Albo ja o czyms nie wiem albo poprostu z obrazu ISO debian-testing-netinst-386.iso<czy jakos tak> nie mozna instalowac w innych trybach instalacji -> od razu startuje jakis domyslny instalator a w drugiej wirtualnej konsoli nie ma takiego polecenia jak expert czy expertgui<moze o czyms nie wiem i stad to>.
Jak masz ekran, gdzie się naciska enter żeby zbootować, wpisz installgui czy co tam innego chcesz - i enter ;)
hot_stuff

Post autor: hot_stuff »

U mnie nie ma czegos takiego jak ekran, ktory pyta o bootowanie... Jak pisalem, odpalam linuxa uzywajac loadlina i od razu mi przechodzi do instalatora, bez zadnego pytania, a jedyne przy czym mi przestaje sie chwilowo ladowac instalator to komunikat, ze przechodzi w tryb "low memory" pozniej juz jest detekcja sprzetu i wyszukiwanie obrazu ISO na partycjach.

Ba gdybym mial taki ekran gdzie by pytalo o bootowanie to tam napewno bym wpisal expert badz te installgui<no wszelkich xxxxxgui bym raczej unikal ze wzgledu na wspomniana starosc sprzetu, no ale niewazne ;-) >
ODPOWIEDZ