Reinstalacja systemu.

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pietrzuch
Beginner

Reinstalacja systemu.

Post autor: pietrzuch »

Witam,
mam pytanie. Jak zreinstalować system(oczywiście Debian :) ).

P.S Oto historia awari mojego systemu:
Postanowiłem zainstalować program wine(Dzięki niemu można uruchamiać programy pod Windowsa na Linuxie.) wywołując taką komendę,

Kod: Zaznacz cały

aptitude update && aptitude install wine
następnie w czasie instalacji nie wiem zupełnie dlaczego musiałem włożyć płytkę instalacyjną Debiana. Gdy instalacja zakończyła się wpisałem w konsoli taki oto kod,

winesetuptk
aby poprawnie skonfigurować wine i zainstalować pierwszy program na Linuxie z Windowsa 8-) . Niestety ta oto komenda nie działała ani na koncie roota ani na normalnym, pomyślałem więc że musiałem zrobić coś źle i wtedy zobaczyłem w książce, że do instalacji wine jest trochę inny kod mianowicie

apt-get update && apt-get install wine*
. Odinstalowałem więc program komendą,

aptitude remove wine*
lecz w trakcie deinstalacji zauważyłem pewne napisy które mi się nie spotobały ;-) oto one: odinstalowane zostanie 2xx mb (niestety ja pochopnie napisałem T i enter)
później zobaczyłem że mój komputer odinstalowywuje dpkg- xxxxxx i zdaje mi się że w następnych inijkach było coś z Gnome. Wtedy odrazu zamknąłem terminal i chciałem go uruchomić ponownie, ale już się nie dało (wyświetlił się kompunikat, że nie można odnaleźć pliku terminal) . Później uruchomiłem terminala użytkownika root , był trochę inny: białe napisy na czarnym tle w przeciwieństwie do zwykłego czarnych napisów na białym tle. Spróbowałem wtedy zainstalować wine, niestety też się nie udało bo wyświetlił się komunikat związany z dpkg. Po chwili uruchomiłem komputer ponownie z nadzieją, że wszystko będzie dobrze, myliłem się było jeszcze gorzej Debian niby się uruchomił lecz jak chciałęm się zalogować na swoje konto to pojawiał się szary ekran z myszką. Próbowałem kilka razy uruchomić system lecz nie udało się, po kilku próbach zalogowywywania się na konto zwykłe i roota sprobowałem jakoś inaczej ustawiłem komputer, aby włączył się w trybie Gnome awaryjny, wtedy pojawił się komunikat, że nie da rady i czy chcę zalogować się w trybie awaryjny XTREM, (XTREM z tym nie jestem pewny pamiętam tylko, że zaczynało się na literkę X)
następnie uruchomił się taki terminal w prawym dolnym rogu. I zrezygnowany postanowiłem napisać tutaj :-o . Pozdr. i Proszę o szybką odpowiedz.
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Zaloguj się w terminalu tekstowym jako root (np. CTRL+ALT+F1 z graficznego trybu) i zobacz logi aptitude:

less /var/log/aptitude
i zobacz, co zostało usunięte. Na drugim terminalu (np. ALT+F2 z tekstowego trybu) doinstaluj to, co zostało wywalone.

Jeśli logów nie widać, spróbuj

aptitude install gnome
pietrzuch
Beginner

Spróbowałem jak mi radzisz.
ponton pisze:

less /var/log/aptitude
Zaczełem od dpkg-dev - poniewarz pierwszego pliku jaki był w tej liście mi się nie udało (binutiles- czy coś takiego) neistety jak chciałęm to zainstalować(dpkg-dev) to znowu chciał odinstalowywywać jakieś nazwy z gnome (pisało że są też nie używane) i instalować jakieś inne więc zrezygnowałem.

Chciałbym, aby ktoś podał taką formę deinstalacji Debiana, po której jak bym go znowu zainstalował to bym miał stare programy. :-D Pozdr.
ponton
Beginner

Chyba faktycznie szybciej będzie, jeśli jeszcze raz zainstulesz (binutils usunęło, chyba dpkg też...). Skopiuj sobie katalogi /etc i swój katalog domowy - tam są wszystkie ustawienia.
pietrzuch
Beginner

Wpadłem na dobry pomysł tylko powiedzcie czy sobie nie rozwale przy tym kompa ;) . W Windowsie w panelu sterowanie/.../Zarządzaniu komputerem widzę wszystkie partycję C (ntfs), E (ntfs), nieznana (12gb) i nieznana (5xxmb)
Czy jak odinstaluję te 2 partycję nieznane(oczywiście usunę je z poziomu Windowsa( to są napewno linuxowe)) to przypadkiem nie rozwale sobie dysku czy nie zaśmiece go? Później znowu będę sobie robił nowe partycje i instalował Debina, lecz niestety nie będę miał starych gierek i programów :( .

P.S. Aha ta 2 partycja nieznana to 5xx to jest partycja logicznam więc czy ją też mogę usunąć, ale ona pojawiła się na 99% przy instalacji Debiana, bo wtedy zmieniłem rozmiar jednej czystej partycji Windowsowej na mniejszy i kliknąłem automatycznie zagospodarujn i wtedy pojawiły się 2.

[ Dodano: 2007-08-24, 19:48 ]
ponton pisze: Skopiuj sobie katalogi /etc i swój katalog domowy - tam są wszystkie ustawienia.

Jak, jak? Jak skopiuję sobie to na płytkę czy na dyskietkiy to mi zostaną te programy?
ponton
Beginner

Ale po co chcesz modyfikować partycje? Debian sam sobie je sformatuje przy instalacji, więc nie ma sensu wywalanie ich spod Windowsa.
Jak, jak? Jak skopiuję sobie to na płytkę czy na dyskietkiy to mi zostaną te programy?
Programy nie, ale ustawienia programów (wygląd pulpitu, ikony, menu, wszystkie inne ustawienia). Skopiuj sobie np. na partycję NTFS, a po instalacji Debiana skopiuj z powrotem.
pietrzuch
Beginner

Aha, czyli po prostu włożyć płytkę instalacyjną Debiana i mam już wszystko zrobione i Linuxik spowrotem działa tak?

[ Dodano: 2007-08-24, 20:17 ]
Bardzo dziękuję 'pontonowi' i zabieram się do ponownej instalacji. :mrgreen:
ponton
Beginner

Tak, partycje są utworzone, instalator musi je tylko sformatować, po zainstalowaniu przywracasz stare /etc i swój stary katalog domowy i instalujesz brakujące programy,
pietrzuch
Beginner

Dzięki wielkie ponton, już zainstalowałem Debiana ze starej płytki instalacyjnej, teraz tylko musze zainstalować nowego kernela i updaty, no i stare programiki oczywiście 8-) Jeszcze raz Dzięki!!! Pozdr.
ODPOWIEDZ