mam pytanie. Jak zreinstalować system(oczywiście Debian

P.S Oto historia awari mojego systemu:
Postanowiłem zainstalować program wine(Dzięki niemu można uruchamiać programy pod Windowsa na Linuxie.) wywołując taką komendę,
Kod: Zaznacz cały
aptitude update && aptitude install wine
winesetuptk
apt-get update && apt-get install wine*
aptitude remove wine*
później zobaczyłem że mój komputer odinstalowywuje dpkg- xxxxxx i zdaje mi się że w następnych inijkach było coś z Gnome. Wtedy odrazu zamknąłem terminal i chciałem go uruchomić ponownie, ale już się nie dało (wyświetlił się kompunikat, że nie można odnaleźć pliku terminal) . Później uruchomiłem terminala użytkownika root , był trochę inny: białe napisy na czarnym tle w przeciwieństwie do zwykłego czarnych napisów na białym tle. Spróbowałem wtedy zainstalować wine, niestety też się nie udało bo wyświetlił się komunikat związany z dpkg. Po chwili uruchomiłem komputer ponownie z nadzieją, że wszystko będzie dobrze, myliłem się było jeszcze gorzej Debian niby się uruchomił lecz jak chciałęm się zalogować na swoje konto to pojawiał się szary ekran z myszką. Próbowałem kilka razy uruchomić system lecz nie udało się, po kilku próbach zalogowywywania się na konto zwykłe i roota sprobowałem jakoś inaczej ustawiłem komputer, aby włączył się w trybie Gnome awaryjny, wtedy pojawił się komunikat, że nie da rady i czy chcę zalogować się w trybie awaryjny XTREM, (XTREM z tym nie jestem pewny pamiętam tylko, że zaczynało się na literkę X)
następnie uruchomił się taki terminal w prawym dolnym rogu. I zrezygnowany postanowiłem napisać tutaj :-o . Pozdr. i Proszę o szybką odpowiedz.