Problem z instalacj
Problem z instalacją!
witam
jestem początkujący. mam problem z instalacją am ianowicie po instalacji tego systemu podstawowego(czy cos tendy) i restarcie kompa wlancza sie instalacja(po angielsku i nie ma wyboru języka ale to jeszcze w miare spoko) i po zainstalowaniu system prubuje uruchomic ixy ale cos mu nie idzie ,miga pare razy ekran a potem wyskakuje komunikat ze cos kapa hyba z moją kartą i itp. mam na pokladzie x800GTO. czy ktokolwiek mnie qma i wie jak pomóc??
jestem początkujący. mam problem z instalacją am ianowicie po instalacji tego systemu podstawowego(czy cos tendy) i restarcie kompa wlancza sie instalacja(po angielsku i nie ma wyboru języka ale to jeszcze w miare spoko) i po zainstalowaniu system prubuje uruchomic ixy ale cos mu nie idzie ,miga pare razy ekran a potem wyskakuje komunikat ze cos kapa hyba z moją kartą i itp. mam na pokladzie x800GTO. czy ktokolwiek mnie qma i wie jak pomóc??
Pytania te samo co wyżej kolega. Ale jeśli masz stable i nie masz x'ów to zobacz tu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=427
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
wlancza sie instalacja z pierwszej plyty potem wybor pakietów (taki trohe ubogi) wybieram tylko te pierwsze kulka opcji games itp potem jest instalacja pakietow i konfiguracja . w jednej opcji jest do wyboru ati wiec to wybralem i dalej nie bylo wyboru karty ani nic w tym stylu jedynie ustawienia monitora . poźniej instalator startx uruchamia i jest tak jak opisalem wczesniej. Nic nie doinstalowywalem(poprostu nie umiem) i dlaczego nie instalują sie pakiety z pozostalych 6cd??
[ Dodano: 2006-11-21, 22:19 ]
Sprzet: Celeron D 2.5 , Asrock 775XFire, X800GTO, 1GB DDR2
[ Dodano: 2006-11-21, 22:19 ]
Sprzet: Celeron D 2.5 , Asrock 775XFire, X800GTO, 1GB DDR2
Spokojnie. Wszystko powoli. Rozumiem, że masz 6cd. No git. Uruchamiasz instalator i robisz wszystko tak jak trzeba. Kiedy przychodzi wybór pakietów jest chyba 6-7 opcji:poki88 pisze:wlancza sie instalacja z pierwszej plyty potem wybor pakietów (taki trohe ubogi) wybieram tylko te pierwsze kulka opcji games itp potem jest instalacja pakietow i konfiguracja . w jednej opcji jest do wyboru ati wiec to wybralem i dalej nie bylo wyboru karty ani nic w tym stylu jedynie ustawienia monitora . poźniej instalator startx uruchamia i jest tak jak opisalem wczesniej. Nic nie doinstalowywalem(poprostu nie umiem) i dlaczego nie instalują sie pakiety z pozostalych 6cd??
Powinieneś wybrać albo "¦rodowisko graficzne" albo "ręczny wybór pakietów". Tylko pamiętaj, że musisz to spacją zatwierdzić nie enterem ale spacją!¦rodowisko graficzne
Serwer www
Serwer druku
...
...
...
ręczny wybór pakietów
Co do xfree86 to dałem Ci linka, zajrzyj tam jakbyś miał problem z konfiguracją. Po tym wszystkim powinien się automatycznie załadować GDM, jeśli tak się nie stanie to wpisz:
Kod: Zaznacz cały
startx
Pozdrawiam!
Re: Problem z instalacją!
wiesz że gdybyś "pokazał" nam dokładne brzmienie tego komunikatu, to już byś pewnie miał problem rozwiązany ?poki88 pisze:miga pare razy ekran a potem wyskakuje komunikat ze cos kapa hyba z moją kartą i itp.
jeśli podajesz konkretny problem, i konkretne jego objawy to wtedy wiemy (lub szybciej sie domyślimy) o co chodzi i jak Ci pomóc, bo jak piszesz że "ze cos kapa hyba z moją kartą" to dużo to nie mówi.
napisz konkretnie co wyskakuje i w jakich okolicznościach (jeśli potrafisz opisać), to raczej na pewno Ci pomożemy ]
aloha
Trzeci post.A gdzie wyświetlaja sie linki?? Bo pisaleś że jakiś link mi podaleś ale nic tu nie widze
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=427
Pozdrawiam!
PS: podaj to co powiedział Debian i velmafia!
skonfigurowalem xfree86 bez większych problemów potem restart kompa i jak wczesnieij mignol pare razy monitor i natępujący komunikat: i cannot start the x server (your grapgical interface). It is likely that it is not set up cocomeotly. would you like to view th x server output to diagnose the problem? naciskam yes i wyskakuje jakis pradnik czy cos w tym stylu potem exit i nastepny komunikat
Would you like me to try to run the x configuration program?Note that you wil need the root password for thi i loguje sie root i znowu komunikat i will now try to restart the x server again naciskam ok no i sytuacja sie powtarza
i dalej nie wiem co zrobic
Would you like me to try to run the x configuration program?Note that you wil need the root password for thi i loguje sie root i znowu komunikat i will now try to restart the x server again naciskam ok no i sytuacja sie powtarza
i dalej nie wiem co zrobic