Problem z instalacj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
poki88

Problem z instalacją!

Post autor: poki88 »

witam
jestem początkujący. mam problem z instalacją am ianowicie po instalacji tego systemu podstawowego(czy cos tendy) i restarcie kompa wlancza sie instalacja(po angielsku i nie ma wyboru języka ale to jeszcze w miare spoko) i po zainstalowaniu system prubuje uruchomic ixy ale cos mu nie idzie ,miga pare razy ekran a potem wyskakuje komunikat ze cos kapa hyba z moją kartą i itp. mam na pokladzie x800GTO. czy ktokolwiek mnie qma i wie jak pomóc??
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Dokładnie opisz swoj problem. Po kolei jak i co wyskakuje.

Co do x'ów, to w ogóle zainstalowałeś sterowniki do grafiki? Jaki sprzęt masz? Instalowałeś coś dodatkowo?

Możesz wkleić też logi z xów( /var/log/xorg.0.log )
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Pytania te samo co wyżej kolega. Ale jeśli masz stable i nie masz x'ów to zobacz tu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=427

Pozdrawiam!
poki88

wlancza sie instalacja z pierwszej plyty potem wybor pakietów (taki trohe ubogi) wybieram tylko te pierwsze kulka opcji games itp potem jest instalacja pakietow i konfiguracja . w jednej opcji jest do wyboru ati wiec to wybralem i dalej nie bylo wyboru karty ani nic w tym stylu jedynie ustawienia monitora . poźniej instalator startx uruchamia i jest tak jak opisalem wczesniej. Nic nie doinstalowywalem(poprostu nie umiem) i dlaczego nie instalują sie pakiety z pozostalych 6cd??

[ Dodano: 2006-11-21, 22:19 ]
Sprzet: Celeron D 2.5 , Asrock 775XFire, X800GTO, 1GB DDR2
Kaka'
Senior Member

poki88 pisze:wlancza sie instalacja z pierwszej plyty potem wybor pakietów (taki trohe ubogi) wybieram tylko te pierwsze kulka opcji games itp potem jest instalacja pakietow i konfiguracja . w jednej opcji jest do wyboru ati wiec to wybralem i dalej nie bylo wyboru karty ani nic w tym stylu jedynie ustawienia monitora . poźniej instalator startx uruchamia i jest tak jak opisalem wczesniej. Nic nie doinstalowywalem(poprostu nie umiem) i dlaczego nie instalują sie pakiety z pozostalych 6cd??
Spokojnie. Wszystko powoli. Rozumiem, że masz 6cd. No git. Uruchamiasz instalator i robisz wszystko tak jak trzeba. Kiedy przychodzi wybór pakietów jest chyba 6-7 opcji:
¦rodowisko graficzne
Serwer www
Serwer druku
...
...
...
ręczny wybór pakietów
Powinieneś wybrać albo "¦rodowisko graficzne" albo "ręczny wybór pakietów". Tylko pamiętaj, że musisz to spacją zatwierdzić nie enterem ale spacją!

Co do xfree86 to dałem Ci linka, zajrzyj tam jakbyś miał problem z konfiguracją. Po tym wszystkim powinien się automatycznie załadować GDM, jeśli tak się nie stanie to wpisz:

Kod: Zaznacz cały

startx
Jeśli wywali Ci jakiś błąd to pokaż co tam pisze. Jeżeli się okaże, że nie masz żadnego środowiska zainstalowane to musisz je zainstalować (całkiem na dole opisałem to w podanym prze ze mnie linku).

Pozdrawiam!
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Wklej jednak te logi xorga || xfree co tam masz.
velmafia
Member

Re: Problem z instalacją!

Post autor: velmafia »

poki88 pisze:miga pare razy ekran a potem wyskakuje komunikat ze cos kapa hyba z moją kartą i itp.
wiesz że gdybyś "pokazał" nam dokładne brzmienie tego komunikatu, to już byś pewnie miał problem rozwiązany ?

jeśli podajesz konkretny problem, i konkretne jego objawy to wtedy wiemy (lub szybciej sie domyślimy) o co chodzi i jak Ci pomóc, bo jak piszesz że "ze cos kapa hyba z moją kartą" to dużo to nie mówi.

napisz konkretnie co wyskakuje i w jakich okolicznościach (jeśli potrafisz opisać), to raczej na pewno Ci pomożemy ]

aloha
poki88

A gdzie wyświetlaja sie linki?? Bo pisaleś że jakiś link mi podaleś ale nic tu nie widze
Kaka'
Senior Member

A gdzie wyświetlaja sie linki?? Bo pisaleś że jakiś link mi podaleś ale nic tu nie widze
Trzeci post.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=427

Pozdrawiam!

PS: podaj to co powiedział Debian i velmafia!
poki88

skonfigurowalem xfree86 bez większych problemów potem restart kompa i jak wczesnieij mignol pare razy monitor i natępujący komunikat: i cannot start the x server (your grapgical interface). It is likely that it is not set up cocomeotly. would you like to view th x server output to diagnose the problem? naciskam yes i wyskakuje jakis pradnik czy cos w tym stylu potem exit i nastepny komunikat

Would you like me to try to run the x configuration program?Note that you wil need the root password for thi i loguje sie root i znowu komunikat i will now try to restart the x server again naciskam ok no i sytuacja sie powtarza
i dalej nie wiem co zrobic
ODPOWIEDZ