Zast
1. Mimo solved większość nowych tematów i tak była z zapytaniem o problem, który juz dawno był rozwiązany i oznaczony.Zarov pisze:Niech wypowiedzą się publicznie co im nie pasuje z tym...
Wniosek : piszący go mieli "głęboko gdzieś" Wasze "solved"
2. Główną "zabawą" moderatorów było pisanie :
co powodowało tylko zaśmiecanie zbędnymi postami - takie coś może mod sam dopisać jeśli temat jest rozwiązany i autor tego nie zrobił - niestety decydując się na tą "funkcję" bierze na siebie często niewdzięczne obowiązki.Dodaj SOLVED do tematu
Wniosek : widać trudniej mu dopisać jeden wyraz do tematu niż częstokroć kilka zdań jako nowy (nic nie wnoszący) post
Pozdrawiam
Zgodzę się z przedmówcą.
Dopisywanie czegokolwiek, czy to SOLVED czy też + czy też innych widzimisie faktycznie nic nie zmieni. Wcale nie trzeba zmieniać tematu lecz po prostu rozwiązać problem w nim zawarty. Kto będzie chciał sobie cokolwiek znaleźć to i tak znajdzie bez względu na napis SOLVED czy też jakikolwiek inny.
Natomiast leń i tak napisze nowy wątek błagając o pomoc i twierdząc że nic nie znalazł a dwa wątki niżej będzie ten sam problem z napisem SOLVED a on i tak napisze nowy wątek.
Dyskusja o oznaczaniu tematy jakiś dodatkowym członem jest IMHO bezprzedmiotowa ...
Pozdrawiam ...
Dopisywanie czegokolwiek, czy to SOLVED czy też + czy też innych widzimisie faktycznie nic nie zmieni. Wcale nie trzeba zmieniać tematu lecz po prostu rozwiązać problem w nim zawarty. Kto będzie chciał sobie cokolwiek znaleźć to i tak znajdzie bez względu na napis SOLVED czy też jakikolwiek inny.
Natomiast leń i tak napisze nowy wątek błagając o pomoc i twierdząc że nic nie znalazł a dwa wątki niżej będzie ten sam problem z napisem SOLVED a on i tak napisze nowy wątek.
Dyskusja o oznaczaniu tematy jakiś dodatkowym członem jest IMHO bezprzedmiotowa ...
Pozdrawiam ...
Solved to fajny pomysł jeśli temat jest tylko "jednoproblemowy", ale niewiele spotkałem tu takich. Raczej podpinamy się pod tematy pokrewne w nadziei, że ktoś umiejąc pomóc w podobnym pomoże i nam. Myślę, że "solved" ma specyficzną wadę: polaryzuje forum na problemy rozwiązane (czytaj do olania) i te, gdzie należy pomóc. A w dziale "opisy, faq, how to" też je dawać? Może pogrupowanie ikonek, która co znaczy + jasne wyjaśnienie tego w regulaminie coś da, jednakże w niczym nie przyspieszy szukania - to można rozwiązać dając coś w stylu spisu treści-kombinacji ze stroną linków tyle, że to syzyfowa praca.
Inna rzecz, że może przydatne byłoby odróżnienie postów, gdzie jest kwestia jak poradzić sobie z 1 problemem, a gdy sobie poradzimy dajemy solved, od pomysłów i problemów otwartych. Może miast kombinować z solved coś w temacie lub ikonka którą dajemy jeśli oczekujemy po prostu rozwiązania. Coś a'la zestaw mamy [problem] a gdy rozwiązany [solved], mamy [pomysł] to bez takch zabaw, ale szczegóły ile takich informacji, i jak je wyrażać to już kwestia otwarta
BTW Kaka' czy :-( też by Ciebie tak raziła, gdybyś wiedział, że są jasno ustalone zasady która ikonka co znaczy?
Inna rzecz, że może przydatne byłoby odróżnienie postów, gdzie jest kwestia jak poradzić sobie z 1 problemem, a gdy sobie poradzimy dajemy solved, od pomysłów i problemów otwartych. Może miast kombinować z solved coś w temacie lub ikonka którą dajemy jeśli oczekujemy po prostu rozwiązania. Coś a'la zestaw mamy [problem] a gdy rozwiązany [solved], mamy [pomysł] to bez takch zabaw, ale szczegóły ile takich informacji, i jak je wyrażać to już kwestia otwarta
BTW Kaka' czy :-( też by Ciebie tak raziła, gdybyś wiedział, że są jasno ustalone zasady która ikonka co znaczy?
Hmm, jakoś wcześniej nikt sam z siebie nie pisał [SOLVED] - dopiero jak moderatorzy zaczęli do tego gonić sytuacja się zmieniła.Zarov pisze:Jestem za [SOLVED] z tego powodu iż na innych forach też tego się używa i niektórzy mają po prostu taki nawyk by rozwiązany temat tak oznaczyć.
A co do takich for - "na innych"? To znaczy jakich? Mały przykład: forum.dobreprogramy.pl - oj nie mówmy, potężne forum, a jak widać, nie ma tam takich oznaczeń (i z tego co mi wiadomo, nie będzie, ale dopytam się admina). Zresztą, takich for jest więcej. Ja spotkałem naprawdę mało for z [SOLVED] - oczywiście, nie musimy być gorsi, ale też nie musimy być lepsi.
Jak rozwiniesz myśl: "gdybyś wiedział, że są jasno ustalone zasady która ikonka co znaczy?" to postaram Ci się odpowiedzieć, bo jak na razie, pytania nie rozumiemdaris pisze:Krótsze by było ]
Hmm, krótsze, ale czy lepsze? Wypowiadać się
Chciałem dziś zrobić tę ankietę, ale wstrzymam się na razie - bo jak sam widzisz, dyskusja się robi, pomysłów przybywa. Poczekajmy jeszcze trochę z tym...ShinnRa pisze:No właśnie tygodniowa ankieta. A potem jak się ktoś na gg/jid wypiera to pokazać wyniki głosowanie :P
Może trochę inaczej: my tutaj zapewne uwzględniamy zapis [SOLVED] przy szukaniu tematów - ale tylko my, mała garstka osób. Reszta (pewnie coś ze 90%) to typowy newbie co ma w d***e [SOLVED].bolwerk pisze:Dopisywanie czegokolwiek, czy to SOLVED czy też + czy też innych widzimisie faktycznie nic nie zmieni.
I tu się mogę zgodzić: nam takie [SOLVED] ułatwi trochę sprawę - ale o ile? Bez [SOLVED] szukanie przez nas tematów wydłuży się coś o 60s - tyle. A i tak garstka osób z tego korzysta.
Tak więc, całkowicie zgadzam się z kolegą: bolwerk.
Dokładnie - więc [SOLVED] na dłuższą metę nie jest, IMHO, dobrym rozwiązaniem. Userów przybywa, ciągle podpinają się pod tematy. Zawsze można je blokować, ale to też chyba nie jest najlepsze rozwiązanie...Fafulek pisze:Jest jeszcze taka możliwość, że nowy użytkownik, który ma problem opisany w topicu oznaczonym jako [SOLVED] dopisze w nim swój problem i zostanie olany, bo przecież "temat już jest rozwiązany".
Dominik pisze:BTW Kaka' czy :-( też by Ciebie tak raziła, gdybyś wiedział, że są jasno ustalone zasady która ikonka co znaczy?

Pozdrawiam.