instalka jak goodbye-mirosoft

Pomoc dotycząca instalacji systemu
blasq

instalka jak goodbye-mirosoft

Post autor: blasq »

Witam

nie wiecie może, gdzie można znaleźć instalacje debiana w stylu http://www.goodbye-microsoft.com ?

tzn. chciałbym zainstalować debiana osobie, która ma dosyć mały dysk a chce mieć dwa systemy... a o ile wiem, instalka z powyższej strony nie wymaga partycjonowania tylko tworzy dysk wirtualny.
Mógłym zainstalować z powyzszej strony, ale osoba docelowa :) ma neostrade, i nie uśmiecha mi sie wizja ciągnięcia całego systemu przez neo... czy można gdzieś dostać taką instalke w całości? żebym ja mógł wszystko nagrać na płytę?
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

szczerze mowiac to nie wiem co to za jakis wynalazek, to cos chce sciagnac jakis exec. Proponuje wiec zainstalowac maszyne wirtualna (jak tam soebie wybierzesz) i zrobic wszystko samemu, Moze przy okazji czegos sie nauczysz.
Tylko nie rozumiem dlaczego chcesz stawiac stabilny system na niestabilnym? moze powinno byc odwrotnie, zainstaluj debiana i postaw wirtualnego xp czy co tam sobie chcesz.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

blasq pisze:a o ile wiem, instalka z powyższej strony nie wymaga partycjonowania tylko tworzy dysk wirtualny.
o ile wiem to się mylisz, bo ta instalka jest jak normalna instalacja Debiana, więc jest wymagane partycjowanie.
blasq pisze:czy można gdzieś dostać taką instalke w całości? żebym ja mógł wszystko nagrać na płytę?
ściągnij płytkę i zainstaluj normalnie, bo kombinowanie z instalacją stabilnego systemu na niestabilnym (jak już wspomniał stepek) nie ma sensu...
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

stepek pisze:Tylko nie rozumiem dlaczego chcesz stawiac stabilny system na niestabilnym?
No ma to sens jak ktos uzywa na codzien ciagle windows a Linuxa chce miec zeby widziec "czym to sie je" lub do nauki.
Albo inny przypadek, robisz wiekszosc zeczy w windows a linuxa potrzebujesz tylko do jednej.
Np. linux na apache+mysql, a strony piszesz sobie w-czyms-pod-windowsem bo tak lubisz albo bo potrzebujesz FlashMX. Optymalniej i wydajniej miec vm-linuxa na win niz vm-win na linux w tym przypadku.
No i calkiem z innej beczki - nie wiem jak z XP ale z tego co wiem to instalacja Visty na VM jest naruszeniem warunkow lincencji i taka instalacja jest nielegalna. Wiec jak ktos chce byc legalny na 100% to jednak musi robic linuxa pod windows a nie na odwrot.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

to bierz sie za jakies vmplayer (z tego co wiem chyba tez jest pod winde), plyta zwykla debianowa w garsc i masz co chcesz.
Co do tej licencji to jakas porazka, nie mialem jeszcze do czynienia z Vista i chce miec jak najpozniej to mozliwe, a widze ze na licencje bede musial zwrocic uwage (chyba ze mozesz mi na pviva wyslac zapis gdzie to jest, moze sprawdza sie tez w innych windowsach)
zoltek

Post autor: zoltek »

Czy jest taka wlasnie instalka tylko ta pyta czy to naprawde win 2000, a ja bym chcial debiana w taki sposob z ubuntu zainstalowac?
dracorp

Post autor: dracorp »

sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Na dysku 160GB (płyta D1218 Siemens PIII) mam zainstalowany Debian Etch i kilka programów, oraz ustawienia na które poświęciłem kilka godzin pracy.
Czy po przełożeniu dysku do drugiego komputera z płytą dwuprocesorową 6VTXDR-C GigaByte będę musiał dokonywać istotnych zmian w konfiguracji?
A może prostsze jest zainstalowanie systemu od nowa?

Pozdrawiam
sj65
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

głównie od nowa konfiguracja modułów, które obsługiwac będa nowy sprzęt
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Dzięki.
ODPOWIEDZ