tzn. chciałbym zainstalować debiana osobie, która ma dosyć mały dysk a chce mieć dwa systemy... a o ile wiem, instalka z powyższej strony nie wymaga partycjonowania tylko tworzy dysk wirtualny.
Mógłym zainstalować z powyzszej strony, ale osoba docelowa ma neostrade, i nie uśmiecha mi sie wizja ciągnięcia całego systemu przez neo... czy można gdzieś dostać taką instalke w całości? żebym ja mógł wszystko nagrać na płytę?
szczerze mowiac to nie wiem co to za jakis wynalazek, to cos chce sciagnac jakis exec. Proponuje wiec zainstalowac maszyne wirtualna (jak tam soebie wybierzesz) i zrobic wszystko samemu, Moze przy okazji czegos sie nauczysz.
Tylko nie rozumiem dlaczego chcesz stawiac stabilny system na niestabilnym? moze powinno byc odwrotnie, zainstaluj debiana i postaw wirtualnego xp czy co tam sobie chcesz.
stepek pisze:Tylko nie rozumiem dlaczego chcesz stawiac stabilny system na niestabilnym?
No ma to sens jak ktos uzywa na codzien ciagle windows a Linuxa chce miec zeby widziec "czym to sie je" lub do nauki.
Albo inny przypadek, robisz wiekszosc zeczy w windows a linuxa potrzebujesz tylko do jednej.
Np. linux na apache+mysql, a strony piszesz sobie w-czyms-pod-windowsem bo tak lubisz albo bo potrzebujesz FlashMX. Optymalniej i wydajniej miec vm-linuxa na win niz vm-win na linux w tym przypadku.
No i calkiem z innej beczki - nie wiem jak z XP ale z tego co wiem to instalacja Visty na VM jest naruszeniem warunkow lincencji i taka instalacja jest nielegalna. Wiec jak ktos chce byc legalny na 100% to jednak musi robic linuxa pod windows a nie na odwrot.
to bierz sie za jakies vmplayer (z tego co wiem chyba tez jest pod winde), plyta zwykla debianowa w garsc i masz co chcesz.
Co do tej licencji to jakas porazka, nie mialem jeszcze do czynienia z Vista i chce miec jak najpozniej to mozliwe, a widze ze na licencje bede musial zwrocic uwage (chyba ze mozesz mi na pviva wyslac zapis gdzie to jest, moze sprawdza sie tez w innych windowsach)
Na dysku 160GB (płyta D1218 Siemens PIII) mam zainstalowany Debian Etch i kilka programów, oraz ustawienia na które poświęciłem kilka godzin pracy.
Czy po przełożeniu dysku do drugiego komputera z płytą dwuprocesorową 6VTXDR-C GigaByte będę musiał dokonywać istotnych zmian w konfiguracji?
A może prostsze jest zainstalowanie systemu od nowa?