Witam kupilem Laptopa Amilo pro fugithu Siemens v3515
zainstalowalem Debiana i mam nastepujace problemy:
Debian nie widzi Wi fi
nie dziala dwu klik na samego touchpada zeby otwieral cos
sam kursor jest strasznie wolny
gdy wkladam sluchawki nadal dzwiek idzie z glosnikow
Sterowniki na laptopie Amilo Pro
-
- Senior Member
Nie napisałeś, który Debian. Mój - 4.0 Etch z kilkoma dodatkami widzi. Trzeba tylko zainstalować odpowiednie sterowniki, które nie są dostępne w dystrybucji. Działa... świetnie. TIP: przeglądnij forum oraz informacje o programie madwifi, bo karta wifi to Atheros Communications, Inc. AR5005G 802.11abg NIC (rev 01), co widać po wpisaniu lspci.fem pisze:Witam kupilem Laptopa Amilo pro fugithu Siemens v3515
zainstalowalem Debiana i mam nastepujace problemy:
Debian nie widzi Wi fi
Dodatkowo pewnie będziesz musiał zainstalować źródła swojego kernela. Cały opis jest na madwifi, oraz na forum ubuntu.
Nie chcesz się bawić z Debianem - zainstaluj (K)Ubuntu, bo widzi wifi od razu. Będziesz miał problem z większą rozdzielczością ekranu niż 800x600, ale rozwiązanie jest na forum.
Trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo akurat to działało i działa.fem pisze:nie dziala dwu klik na samego touchpada zeby otwieral cos
Odpowiedź jest na forum, a jej znalezienie trwa ok. 10 sek.fem pisze:sam kursor jest strasznie wolny
Nie mam słuchawekfem pisze:gdy wkladam sluchawki nadal dzwiek idzie z glosnikow

Re: Sterowniki na laptopie Amilo Pro
Upewnij sie ze poza odpowiednim modulem jajka masz takze firmware swojej sieciowki w /lib/firmware/fem pisze: Debian nie widzi Wi fi
Firmware jest do sciagniecia na sourceforge.net
-
- Senior Member
Działający sposób uaktywnienia WIFI na tym komputerze, czyli przez madwifi nie umieszcza żadnego firmware'u w tym katalogu. Tutaj umieści ndiswrapper, ale po co stosować rozwiązanie wykorzystujące sterowniki windowsa, skoro linuksowe działa i to dobrze.jarman pisze:Upewnij sie ze poza odpowiednim modulem jajka masz takze firmware swojej sieciowki w /lib/firmware/
Firmware jest do sciagniecia na sourceforge.net
femowi polecam przeczytanie podręcznika na http://madwifi.org/ Wystarczy. Jedyne co trzeba zrobić, to wydać polecenie lspci dla sprawdzenia, czy podana przeze mnie karta w istocie siedzi także w jego komputerze, bo niestety ze specyfikacji na stronie to nie wynika, a wg niektórych i niepotwierdzonych informacji, wynika, że Fujitsu-Siemensowi zdarza się pakować różny hardware do swoich modeli.
Informacje o konfiguracji Amilo Pro v3515 pod Ubuntu zamieściłem na stronie http://analiza.blox.pl . Pewnie część odnosi się także do Debiana, w końcu Ubuntu bazuje na debianie. W szczególności, aby słuchawki działały dobrze należy dopisać:
na koniec pliku /etc/modeprobe.d/alsa-base. Ostatnio skonfigurowałem też Touchpad. Jeśli informacje będą przydatne, daj znać.
//używaj tagów code
ruun
Kod: Zaznacz cały
options snd-hda-intel model=laptop
//używaj tagów code
ruun