SSH pad

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Demerzel
Beginner

SSH padło

Post autor: Demerzel »

Z SSH korzystam od dawna łącze się za pomocą putty ze statycznym adresem w lokalnej sieci. Wczoraj jeszcze połączyłem się normalnie wyłączyłem za jego pomocą komputer(robiłem tak wiele razy),dzisiaj putty mówi mi tak:

Kod: Zaznacz cały

Network error: Connection reafused
Sprawdziłem mogę ping-ować komputer z linuxem, zajrzałem do /etc/init.d . Ciekawostka kiedy podałem komendę:

/etc/init.d/ssh start
Pokazało że uruchamia sshd. Powinno być uruchomione przy starcie w efekcie pokazać błąd że już działa! Do tego to "uruchomienie" nic nie zmieniło.
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Miałem kiedyś podobny problem:

/etc/init.d/ssh restart
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

A w logach masz odnotowane próby połączenia?

Działa na tym komputerze

ssh localhost
Valeforis

Post autor: Valeforis »

Witam, podłącze się pod ten wątek dzisaj próboje dostać sie za pomocą ssh do debianka i mam o connection refused. Ponieważ z drugiego kompa nie wychodziły próby chcicałem sprawdzić czy mogę się sam do siebie zalogowac po ssh.

[btw: z tego co widzę w dselect mam ssh-client zainstalowane]

ssh localhost 
ssh: coonect to host localhost port 22: Connection refused
patrzyłem w pliku /etc/ssh/ssh_config
i z tego co widze pliczek nie zawiera zadużo odkomentowanych danych.

bez # mam tylko linię

Host *
SendEnv LANG_*
HashKnownHost yes
GSSAPInAuthentication yes
GSSAPDelegateCredtials no

Proszę o radę stanąłem w miejscu :(

//edit
używaj tagów code
mlyczek
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

a nie bawiłeś sie ustawieniami firewalla ??
Valeforis

Post autor: Valeforis »

gdzież bym śmiał :)
wczoraj była instalacja OS i apache php i mysql nic więcej nie robiłem.
Demerzel
Beginner

Również nie bawiłem się z firewallem. Problem chyba sam się rozwiązał, a było to tak. Po paru godzinach nieruszania siadłem do komputerka. Na konsoli zobaczyłem mnóstwo błędów dotyczący odczytu z dysku hda. Skąd się wzięły nie mam pojęcia. Niezwracając na nie uwagi spróbowałem zrestartować ssh, nic to nie dało, wziąłem więc komendę:

ssh localhost
Ujrzałem domowe połączenia z portem 22. Po wyłączeniu i włączeniu komputerka niespodzianka! Ta sama komenda i połączenie nawiązane. Na razie nie mogę sprawdzić z drugiego komputerka ale duże szanse ze zadziała. [/code]
loleq

Post autor: loleq »

Demerzel pisze:Na konsoli zobaczyłem mnóstwo błędów dotyczący odczytu z dysku hda. Skąd się wzięły nie mam pojęcia.
Nie zastanawiaj się skąd się wzięły tylko szykuj do wymiany dysku(ów), bo może być krucho...
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

możesz wkleić te komunikaty o błędzie odczytu ??
Demerzel
Beginner

Dysk jest dość nowy. Szczerze mówiąc podejrzewam że cała płyta główna pada. Właściwie to jestem tego pewien, już PS2 nie działa KDE ma dziwne zwisy do tego to pomijam cyrki z pamięciami i czasem niechęć do uruchamiania się. Można spokojnie postawić na coś z płytą(kondensatory są ok więc scalaki robią cuda)...
Logi przekopałem.

Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: ide: failed opcode was: unknown
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: hdd: drive not ready for command
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: hdd: status error: status=0x7f { DriveReady DeviceFault SeekComplete DataRequest CorrectedError Index Error }
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: hdd: status error: error=0xff { IllegalLengthIndication EndOfMedia AbortedCommand MediaChangeRequested LastFailedSense=0x0
f }
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: ide: failed opcode was: unknown
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: hdd: drive not ready for command
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: hdd: status error: status=0x7f { DriveReady DeviceFault SeekComplete DataRequest CorrectedError Index Error }
Jul 25 15:11:15 Fortress kernel: hdd: status error: error=0xff { IllegalLengthIndication EndOfMedia AbortedCommand MediaChangeRequested LastFailedSense=0x0
f }
Tak to wygląda tyle że było tego mnóstwo. Jeżeli jest możliwe że to wina systemu to chętnie to naprawie ale wątpię.
ODPOWIEDZ