Beryl, Compiz (compiz fusion) i przewijanie dużych obszarów

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

A ja zauważyłem jedną, aczkolwiek dziwną rzecz (w KDE).

Mianowicie, odpalmy sobie KDE z KWinem i może Konquerora. Teraz "poszalejmy" konquerorem po naszym pulpicie (zmieniajmy bardzo szybko jego pozycję). W między czasie możemy spojrzeć na obciążenie procesora... U mnie, podczas takiego przesuwania, sięga ono 50%.

A teraz mała zamiana: zmieniamy KWina na Beryla / compiza. I co się dzieje? Możemy zmieniać pozycję kilku okienek, a wykorzystanie CPU nie przekracza 5-10%.

Myślę, że bierze to się stąd, że beryl / compiz używają karty graficznej dla tych "bajerów", a KWin procesora (?).

To są tylko moje przemyślenia i występuje to u mnie - jak jest u innych? Nie wiem...

Pozdrawiam.
daris
Beginner

Post autor: daris »

Kaka' pisze:Myślę, że bierze to się stąd, że beryl / compiz używają karty graficznej dla tych "bajerów", a KWin procesora (?).
U mnie i na metacitym i na compiz fusionie procesk skacze do ~50-70 podczas przeciągania jakiegoś okna.

Compiz mnie denerwuje (znaczy ta szybkość podczas przewijania stron) i w 99% mam uruchomionego metacity'ego - ten 1% to właśnie takie testy jak teraz :mrgreen: (czyli przy przeciąganiu okna)
yantar
Member

Post autor: yantar »

Najlepiej odpalic sobie konsole wklepac top i ustawic ja gdzis tak zeby widziec co sie na niej dzieje.
A pozniej obracac kostka, przeciagac okna itp i bedzie widac co dokladnie tak zre procka. U mnie przy takich wyczynach najwiecej bierze xorg, a nie same procesy compiza itp.
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

To ja też dołożę swoje 3 grosze :)
parrotlarch pisze:(...) nieco leciwą kartę (GF FX5200) (...)
Z tego co wiem, były trzy, różniące się prockiem (chyba) modele tej karty. Wiem, że posiadam najsłabszą z nich (NV34, 128ddr/128bit (chyba że były jeszcze jakieś 64 bitowe)) i mogę powiedzieć, że nie mam najmniejszych problemów z przewijaniem "dużych obszarów", niezależnie od tego czy jest to iceweasel, acroread, oo.org (etc.) przy włączonym fusionie. Mało tego, spokojnie oglądam filmy na youtube i totalnie nic mi nie zacina. Mogę włączyć 2x VLC i obracać kostką która chodzi tak samo płynnie jak przy "czystym pulpicie". Na moje oko, większość rzeczy, działa płynniej niż w berylu. Przyznam się, że troche tnie mi efekt przy otwieraniu czegoś na pełny ekran (gumowe okna). Przy samym poruszaniu oknem chodzi płynnie.
Przycina mi też trochę obracanie kostką (ctrl+alt+strzałka_w_lewo/prawo) kiedy na pulpitach mam okna na "full_skrinie".

Co do samej prędkości "całego kde" to może otwieranie czegokolwiek zajmuje 0.5 sekundy dłużej, ale w końcu animację też trzeba zobaczyć :) Poza tym większych zmian nie zauważyłem.

Mam jedyne 0.5 G ramu i PIV 2.5G niedawno "podrasowanego" na 3.04G (z tym że fusion za dużo z tego nie korzysta ]//edit[/color]

A z tym, że karta jest "leciwa" zgadzam się w 100% ;)
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

el_carles pisze:Z tego co wiem, były trzy, różniące się prockiem (chyba) modele tej karty. Wiem, że posiadam najsłabszą z nich (NV34, 128ddr/128bit (chyba że były jeszcze jakieś 64 bitowe))
a widzisz ! To mam unikat, bo mój FX jest 128ddr/64bit. Jeśli chodzi o obracanie kostką to mi akurat działa to bardzo płynnie. Niby minimalne wymagania dla odpalenia beryla są niższe niż parametry mojego pudła,

http://www.happylinux.pl/name-News-article-sid-58.phtml

ale żeby się nie denerwować zaleca się sporo większe. No trudno. Teraz dla checy sprawiłem sobie Lenny...albo zrobię sobie nawet upgradzik do Sida to może i pobawię się CF.
ODPOWIEDZ