Tworzenie stron www i wysiwyg

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
beszcza

Tworzenie stron www i wysiwyg

Post autor: beszcza »

Witam. Czy mi się zdaję czy nasz Debian nie ma kompletnie żadnego programu (środowisko gnome) do projektowania stron www poprzez wysiwyg?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A że się tak zapytam: to ktoś jeszcze robi strony w HTML za pomocą graficznych edytorów? Po co śmiecić w kodzie?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Jak nie ma, jak ma :) gedit, gimp :D

Uprzedzając "wysiwyg" - co z obu wyciągniesz to i na serwerze położysz (upuścisz), a można naprawdę sporo :)
Awatar użytkownika
beszcza

A pytanie za 100 pkt. Czy bluefish pokazuję błędy w kodzie?? Zacząłem wczoraj coś pisać ale nie pokazuję mi się stronka. Jest gdzieś błąd... Czy jest opcja w tym programie sprawdzenia poprawności kodu html i php?? A jeśli nie bluefish to może inny program? Co używacie oprócz gedit... ;)
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Robisz developerkę, masz zatem włączone pokazywanie błędów w php?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ja używam vim :D
A kod php na czym odpalasz? Nie masz tam loga?
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

tzw. wysiwyg to jest zwykły DOKUMENT zapakowany (sformatowany) do formatu HTML.
Nie trzeba żadnego "kreatora" WYSIWYG, ale konwerter.
polecam pandoc: http://pandoc.org/

nagłówki, odnośniki, zdjęcia - to wszystko jest treść statyczna, która jest niczym innym jak skonwertowaną do html-a dokumentacją.

prawdopodobnie LibreOffice też ma jakąś opcję eksportu do HTML-a.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Ap ropo tworzenia stron w narzędziach typu WYSIWYG. Kiedyś widziałem stronę utworzoną w .... PowerPoincie, bydle (a zawierało tekst i kilka obrazków) ważyło 90 MB - niech żyje optymalizacja.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

klavierkrk pisze:tzw. wysiwyg to jest zwykły DOKUMENT zapakowany (sformatowany) do formatu HTML.
Nie trzeba żadnego "kreatora" WYSIWYG, ale konwerter.
Ja to rozumiem zupełnie inaczej. To nie jest tylko konwerter lecz coś więcej ... narzędzie.
Od skrótu WYSIWYG - co widzisz to otrzymasz (w pliku html, z kupą innych śmieci jak wyżej wspomniano), jest to aplikacja pozwalająca na podgląd na żywo tego co wykonujemy za pomocą kreatorów lub bezpośrednio grzebiąc w kodzie html (można sobie usunąć śmieci z kreatorów).
Myślałem, że czasy grzebania w plikach html za pomocą notepada odeszły w zapomnienie i teraz używa się narzędzi graficznych.
Owszem jakieś proste strony robię w zwykłym edytorze tekstowym, ale ja jestem amatorem. Sądziłem, że webmasterzy używają jakiś poważniejszych narzędzi.
xmaster pisze:Ap ropo tworzenia stron w narzędziach typu WYSIWYG. Kiedyś widziałem stronę utworzoną w .... PowerPoincie, bydle (a zawierało tekst i kilka obrazków) ważyło 90 MB - niech żyje optymalizacja.
Być może te obrazki nabijały rozmiar (bmp) a sam kod był względnie czysty.
Awatar użytkownika
beszcza

Szczerze? Robiąc z 10-15 stron metodą wyswig nigdy żadna nie ważyła 90 MB. Nawet jak była napakowana flashem... Ok Panowie bo zbaczamy z myśli wiodącej ;)
ODPOWIEDZ