Partycje - pare w

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
bobea

Partycje - pare wątpliwości prawie początkującego

Post autor: bobea »

Taki krótki post na z prośbą pomocy w wyjaśnieniu paru kwestii na które nie znalazłem odpowiedzi przeglądając forum, oglądając yt i czytając poradnik instalacji, bardzo będę wdzięczny za pomoc :)

Chyba największy problem przy instalacji, a konkretnie partycje. Aktualnie zrobiłem partycję w win8 na 100gb, które w całości chcę poświęcić na Debiana (resztę muszę zostawić na win i programy potrzebne do pracy) i tutaj pytania:
  • czy potrzebuje robić inne rodzaje partycji niż "/" ?
  • czy przy dwóch systemach potrzebuję robić partycję /boot czy mogę spokojnie ją sobie odpuścić i mieć nadzieję, że grub pozwoli mi wybrać system przy odpalaniu laptopa?
  • czy partycja /home rzeczywiście jest taka przydatna dla osoby (patrz ja :P), która np. w win nigdy nie bawiła się kontami użytkowników ponieważ jestem jedynym użytkownikiem tego komputera i wszystkie dokumenty/muzykę/filmy trzymam w systemowym katalogu "biblioteki"?
  • ewentualnie jeśli ktoś powie, że jednak potrzebuję inne partycje niż "/" to podpowie ile miejsca powinienem na nie przeznaczyć? Systemu planuję używać do codziennych czynności jak przeglądanie internetu, mail, użytku pakietu biurowego, ewentualnie instalacji 2 gier, które odpalę może raz w tygodniu. Z góry założyłem, że odpuszczę sobie /swap ponieważ mam 8bg ram i dysk hdd, który pewnie nie spełni się za dobrze w tej roli.
Mój laptop - Dell Inspiron 3542

Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli moje głupie pytania wywołały u czytających ból głowy :P
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Post autor: szelma »

Partycje nie są żadnym problemem,ale czemu tak pod górę?Zainstaluj sobie linuksa tak jak prowadzi instalator.Nie musisz katalogu /boot umieszczać na oddzielnej partycji byle byś grub zainstalował luzem na dysku w głównym rekordzie rozruchowym tak jak podpowiada instalator,a grub i tak wykryje Ci windowsa.Co prawda czasem pojawiają się problemy ze stylem partycji MBR/GPT i linux nie chce leżeć obok windowsa, czasem tak się dzieje.Dla /home też nie musisz tworzyć nowej partycji.Katalog /home jest niezbędny,bo to nie tylko filmy i muzyka,ale i pliki konfiguracyjne użytkownika.Popatrz sobie w strukturę katalogów https://dug.net.pl/tekst/26/struktura_k ... _debianie/
Ja linuksa używam kilka lat jako desktop,przyciągnęła mnie kuchnia androida,kiedy postanowiłem budować romy od podstaw,czy wprowadzać swój akcent do stockowych romów na moj telefon.Jestem zwyczajnym użytkownikiem i też na początku stawiałem obok windowsa,jednak z czasem okazał się on zupełnie zbędny.Moja wiedza na temat linuksa tutaj na forum pośród starych wyżeraczy jest wielkości pchły albo i mniejsza :P Potrafię sobie skompilować jajko czy jakiś program,zbudować jakąś paczuszkę .deb,ale tak naprawdę nie potrzebuję tego robić.Czasem człowiek jest tak odmóżdżony,że nie potrafi nic i pierdoły potrafią sprawiać problemy :) Zachęcam do używania linuksa,a debian to była miłość od pierwszego wejrzenia =D
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

bobea pisze:czy potrzebuje robić inne rodzaje partycji niż "/" ?
Nie
bobea pisze:
czy przy dwóch systemach potrzebuję robić partycję /boot czy mogę spokojnie ją sobie odpuścić i mieć nadzieję, że grub pozwoli mi wybrać system przy odpalaniu laptopa?
Nie trzeba partycji boot.
bobea pisze:
czy partycja /home rzeczywiście jest taka przydatna dla osoby (patrz ja :P), która np. w win nigdy nie bawiła się kontami użytkowników ponieważ jestem jedynym użytkownikiem tego komputera i wszystkie dokumenty/muzykę/filmy trzymam w systemowym katalogu "biblioteki"?
Nie trzeba partycji home
bobea pisze:
ewentualnie jeśli ktoś powie, że jednak potrzebuję inne partycje niż "/" to podpowie ile miejsca powinienem na nie przeznaczyć? Systemu planuję używać do codziennych czynności jak przeglądanie internetu, mail, użytku pakietu biurowego, ewentualnie instalacji 2 gier, które odpalę może raz w tygodniu. Z góry założyłem, że odpuszczę sobie /swap ponieważ mam 8bg ram i dysk hdd, który pewnie nie spełni się za dobrze w tej roli.
Wystarczy jedna pratycja root (/). Odnośnie SWAP to można sobie odpuścić przy tej ilości RAM jeśli nie będziesz korzystał z hibernacji.
Awatar użytkownika
bobea

Post autor: bobea »

Super :) Bardzo dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

seosystempl

Post autor: seosystempl »

Przyda się naprawdę warto to wiedzieć ;) Ja tam sobie lubię poczytać takie nowinki techniczne żeby być na bieżąco.