Chyba największy problem przy instalacji, a konkretnie partycje. Aktualnie zrobiłem partycję w win8 na 100gb, które w całości chcę poświęcić na Debiana (resztę muszę zostawić na win i programy potrzebne do pracy) i tutaj pytania:
- czy potrzebuje robić inne rodzaje partycji niż "/" ?
- czy przy dwóch systemach potrzebuję robić partycję /boot czy mogę spokojnie ją sobie odpuścić i mieć nadzieję, że grub pozwoli mi wybrać system przy odpalaniu laptopa?
- czy partycja /home rzeczywiście jest taka przydatna dla osoby (patrz ja :P), która np. w win nigdy nie bawiła się kontami użytkowników ponieważ jestem jedynym użytkownikiem tego komputera i wszystkie dokumenty/muzykę/filmy trzymam w systemowym katalogu "biblioteki"?
- ewentualnie jeśli ktoś powie, że jednak potrzebuję inne partycje niż "/" to podpowie ile miejsca powinienem na nie przeznaczyć? Systemu planuję używać do codziennych czynności jak przeglądanie internetu, mail, użytku pakietu biurowego, ewentualnie instalacji 2 gier, które odpalę może raz w tygodniu. Z góry założyłem, że odpuszczę sobie /swap ponieważ mam 8bg ram i dysk hdd, który pewnie nie spełni się za dobrze w tej roli.
Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli moje głupie pytania wywołały u czytających ból głowy :P