Postfixadmin -> fetchmail -> antyspam czyli jak to zrobi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
manveeru

Postfixadmin -> fetchmail -> antyspam czyli jak to zrobić?

Post autor: manveeru »

Witam serdecznie,

Mam taki problem. Skonfigurowałem sobie Postfixadmina w którym pobieraniem poczty zajmuje się skrypt fetchmail.pl. Obecnie w skrypcie tym, dostarczaniem poczty do virtualnych userów zajmuje się dovecot. I tu mam problem ponieważ za cholerę nie wiem jak podpiąć pod to jakiś filtr antyspamowy. Niby procmailem ale on znowy później szuka kont lokalnych userów a te są przecież w mysqlu. Dodam że nie mogę też za żadne skarby zmusić do działania plugin dovecot-antispam.

Czy miał ktoś podobny problem? Może ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

będę bardzo wdzięczny za sugestie :)

mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Łap: https://workaround.org/ispmail/wheezy
Postfixadmin to chyba ma niewiele wspólnego z fetchmailem.
Postfix Admin is a web based interface used to manage mailboxes, virtual domains and aliases. It also features support for vacation/out-of-the-office messages.
manveeru

Post autor: manveeru »

Dzięki za linka :)
ale tam nie ma rozwiązania mojego problemu :)

PostfixAdmin ma dużo wspólnego z fetchmailem :) oprócz konfiguracji związanej z Postfixem, daje on możliwość ściągnięcia poczty z zewnętrznych kont. Tym już zajmuje się skrypt fetchmail.pl w którym jako LDA ustawionego mam Dovecota :)
I chodzi mi tutaj dokładnie o to aby gdzieś na tej drodze tj Fetchmail -> Dovecot-lda -> Maildir umieścić filtr antyspamowy i antywirusowy. Odnośnik który mi podałeś mówi o podłączeniu tego do postfixa.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Post autor: Andyk »

Jeżeli użądza Cię procmail to można go tu zastosować, nie ma znaczenia, że userów masz w bazie. Ja też tak mam i używam procmaila.
ODPOWIEDZ