Nagios xinetd
7.8 to raczej Wheezy.
Nrpe oraz pluginy nagiosa sam kompilowałem, a xintetd z repo. ( Ogólnie nagiosa zawsze kompiluje, gdyż mam wtedy domyślne ścieżki tj. /usr/local/nagios, co ułatwia późniejsze dodawanie rozmaitych pluginów).
Chodziło mi również wtedy gdy wszytko instalowałem z repo. Tylko trzeba zwrócić uwagę na ścieżki.
Nrpe oraz pluginy nagiosa sam kompilowałem, a xintetd z repo. ( Ogólnie nagiosa zawsze kompiluje, gdyż mam wtedy domyślne ścieżki tj. /usr/local/nagios, co ułatwia późniejsze dodawanie rozmaitych pluginów).
Chodziło mi również wtedy gdy wszytko instalowałem z repo. Tylko trzeba zwrócić uwagę na ścieżki.
- Zaczynam od zainstalowania systemu debian 7.8
- Pobieram z repozytoriów xinetd
- wgetem ściągam paczkę z NRPE
Następnie przechodzę do kompilowania:
Dla pewności robię testy może jest coś czego nie wiem i działa normalnie:
Dodaje jeszcze
Na tym moja konfiguracja się kończy i nie wiem gdzie leży problem.
Pozdrawiam
- Pobieram z repozytoriów xinetd
- wgetem ściągam paczkę z NRPE
Następnie przechodzę do kompilowania:
Wszystko przechodzi bez problemu więc lecę dalej z koksem do pliku /etc/xinetd.d/nrpe dodajetar zxvf NRPE
cd nrpe
./configure
make all
make install-plugin
make install-daemon
make install-daemon-config
make install-xinetd
apt-get install libcurl4-openssl-dev
Oraz do pliku /etc/services dodajeonly_from = IP (Serwera Nagios)
Następnie robięnrpe 5666/tcp # NRPE
Potem sprawdzam uruchomione procesy niestety xinetd nie znajduje się w nich, więc próbuje go uruchomić "start" niestety dostaje zwrotkę Failed./etc/init.d/xinetd restart
Dla pewności robię testy może jest coś czego nie wiem i działa normalnie:
Sprawdzenie nrpe pokazuje że 5666 jest nasłuchiwany natomiast drugi test nie pokazuje wersji nrpe jaką jest na nagios serwerze (jest taka sama wersja, po prostu nie pokazuje nic)grep nrpe
oraz
/usr/local/nagios/libexec/check_nrpe –H IP (serwera nagios)
Dodaje jeszcze
Ale jak nie działa to nie ma sensu bo i tak nic nie wyśle do nagiosa.command[check_users]=/usr/local/nagios/libexec/check_users -w 5 -c 10
command[check_load]=/usr/local/nagios/libexec/check_load -w 15,10,5 -c 30,25,20
Na tym moja konfiguracja się kończy i nie wiem gdzie leży problem.
Pozdrawiam
Mała uwaga - to zainstalowałbym przed kompilacją nrpe.
Zerknij czy w /etc/services nie miałeś już wcześniej wpisu z nrpe.
Pokaż log z uruchomienia xinted, jaki błąd dostajesz że się nie uruchamia. Z tego co pamiętam to owe zależności były wymagane do kompilacji npre. Więc powinieneś instalować je wcześniej.
Kod: Zaznacz cały
aptitude install libcurl4-openssl-dev libssl-dev
Pokaż log z uruchomienia xinted, jaki błąd dostajesz że się nie uruchamia. Z tego co pamiętam to owe zależności były wymagane do kompilacji npre. Więc powinieneś instalować je wcześniej.
Zrobiłem tak jak mówiłeś, od razu dodałem nowy wpis do nagiosa o nowym serwerku, ssh przeszło tak jak i ping, natomiast CPU Load, Memory i Disk Space pokazuje że połączenie zostało odrzucone.
Xinetd zadziałał normalnie stoi ładnie aż uszy się uśmiechają, natomiast dalej nie komunikują się albo coś je blokuje.
Natomiast kiedy zrobiłem grep nrpe nie pokazało się nic a z tego co wiem powinien wyskoczyć komunikat że na porcie 5666 nasłuchuje.
Sprawdziłem /etc/services i mam tylko jeden wpis tam.
Xinetd zadziałał normalnie stoi ładnie aż uszy się uśmiechają, natomiast dalej nie komunikują się albo coś je blokuje.
Natomiast kiedy zrobiłem grep nrpe nie pokazało się nic a z tego co wiem powinien wyskoczyć komunikat że na porcie 5666 nasłuchuje.
Sprawdziłem /etc/services i mam tylko jeden wpis tam.