Nagios xinetd

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Sprawdzałeś to o czym Ci napisałem - ścieżki, bo jak nie kompilowałeś nrpe to na 100% są inne niż te które masz w pliku.
Foczki

Post autor: Foczki »

Kompilowałem właśnie, ścieżki mam prawidłowe, mam pytanie czy super serwer powinien wystartować się bez dodania do niego żadnych plików konfiguracyjnych czy będzie failed ? bo odinstalowałem wszystko żeby spróbować na czysto i zainstalowałem samego super serwa i dalej nie chce wstać.

Pozdro
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Plik konfiguracyjny masz w /etc/xinetd.conf
W nim masz dyrektywę do zaczytania demonów z /etc/xinetd.d/

Jeżeli twoje pytanie tyczy się owych demonów ( plików z katalogu /etc/xinetd.d/) to TAK. xinetd wstanie jeśli ten katalog jest pusty.
Ponadto może w pliku /etc/xinetd.d/nrpe masz jakieś niewidoczne znaki tudzież spacje i dlatego xinetd odrzuca ten konfig.

Sprawdź jeszcze czy superserver w ogóle działa.

Kod: Zaznacz cały

ps aux | grep xinetd
Foczki

root 26198 0.0 0.0 19336 1012 ? Ss 12:37 0:00 /usr/sbin/xinetd -pidfile /var/run/xinetd.pid -stayalive -inetd_compat -inetd_ipv6
root 28296 0.0 0.0 7548 860 pts/0 S+ 14:53 0:00 grep xinetd

Czyli wygląda na to że działa, jedyne co zmieniałem w tym pliku konfiguracyjnym to adres ip, sprawdziłem też czy nie ma też przypadkiem spacji itp to niczego nie znalazłem, kurcze nagios skonfigurowany tylko przy pokazywaniu jakiegoś parametru np użycie procesora pokazuje że Połączenie odrzucone .

Wygląda to jak by coś nie zezwalało na komunikowanie się, ale w plikach konf mam ustawione że mogą się komunikować bez problemu.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Na kliencie daj:

netstat -lntpu | grep xinet
Jeśli demon nie nasłuchuje na porcie 5666 tzn, że nrpe nie działa. Dziwna sprawa jak nic nie zmieniałeś w konfigu xinted.
Mam na myśli
/etc/xinetd.d/nrpe is not a regular file. It is being skipped.
Xinetd instalowałeś z repo ?
Powiedz jak kompilowałeś nrpe ? Próbowałeś też instalować z repo ?
Foczki

Witam w nowym miesiącu,
Co do xinted istalowałem z repo nie próbowałem, mam zainstalowanego net-tools więc powinien zadziałać.
Co do kompilacji z repo to pobrałem paczkę ze strony nagiosa, wypakowałem i zrobiłem kilka kroków:
make all
make install
make install-init
make install-config
make install-commandmode
make install-webconf

następnie konfigurowałem pliki, ale niestety bez konfiguracji też nic nie działało, tak samo przy odinstalowanym xinetd.

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Używaj znaczników

[/color]

[quote][I]make all
make install
make install-init
make install-config
make install-commandmode
make install-webconf
[/I][/QUOTE]

Mi to wygląda na kompilacje nagiosa, a nie nrpe

Spróbuj tak: 
[code]
# wget http://sourceforge.net/projects/nagios/files/nrpe-2.x/nrpe-2.15/nrpe-2.15.tar.gz
# tar xzf nrpe-2.15.tar.gz
# cd nrpe-2.12
./configure 
make all
make install-plugin
make install-daemon
make install-daemon-config
make install-xinetd
Foczki

Ten dam problem, wcześniej próbowałem tez tak robić i teraz spróbowałem ponownie i dalej to samo
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

A w ogóle jaki to Debian ?
Próbowałeś na czystym systemie zainstalować demona npre ?
Bo z ciekawości sprawdziłem - 5 min bez błędów nrpe działa (nrpe-serwer+nagios-plugins) - niezbędny tandem
Foczki

jest to debian 7.8.0 squeeze, dla pewności zainstalowałeś nrpe + pluginy do nagiosa + xinted (sam go kompilowałeś czy z repo?) zaraz spróbuje zainstalować wszystko na czysto i zobaczymy jak pójdzie to dla nowego czystego serwera.
ODPOWIEDZ