[+] Konfiguracja kamery live
-
- Beginner
Sorki armen10 ale dawno nie zaglądałem na forum ^^
1. Wkładasz bez różnicy jaką kamerkę pod usb (ja testowałem na najtańszej)
2. Instalujesz program motion
apt-get install motion
/etc/motion/motion.conf
daemon on
webcam_localhost off
control_localhost off
/etc/default/motion
start_motion_daemon=yes
/etc/init.d/motion restar
tip addr show
Wchodzisz w konfigi które tu podałem edytujesz tak jak jest podane wyżej. Na koniec sprawdzasz po adresie karty sieciowej która daje internet innym stacjom. Adres wpisujesz w przeglądarce internetowej. No i jak byś chciał żeby to działało poza siecią lokalną musisz skonfigurować vpn'a. Za niego nie miałem jeszcze czasu się zabrać
1. Wkładasz bez różnicy jaką kamerkę pod usb (ja testowałem na najtańszej)
2. Instalujesz program motion
apt-get install motion
/etc/motion/motion.conf
daemon on
webcam_localhost off
control_localhost off
/etc/default/motion
start_motion_daemon=yes
/etc/init.d/motion restar
tip addr show
Wchodzisz w konfigi które tu podałem edytujesz tak jak jest podane wyżej. Na koniec sprawdzasz po adresie karty sieciowej która daje internet innym stacjom. Adres wpisujesz w przeglądarce internetowej. No i jak byś chciał żeby to działało poza siecią lokalną musisz skonfigurować vpn'a. Za niego nie miałem jeszcze czasu się zabrać
Jednak się nie udało
mam problem z wykryciem kamerki. Podłączam ją pod kompa, ale jej nie widać. Może jest to związane z tym, ze używam VMWare, chociaż jak podłączam pendriva, to wszystko wykrywa. Mam kamerkę Logitech® HD Pro Webcam C920. I jeszcze jedna rzecz nie wiem, czy to ważne, ale u mnie nie ma opcji "/etc/default/motion". Druga psrawa jest taka że mam Debiana w wersji core, czy może mieć to jakiś wpływ ?

-
- Beginner