Witam zainstalowałem nagiosa na Debianie który zainstalował się pomyślnie, potem przystąpiłem do konfiguracji nrpe, wszystko szło gładko do czatu kiedy trzeba było wystartować xinetd, po wpisaniu komendy /etc/init.d/xinetd start pokazuje mi się błąd
Starting internet superserver: xinetd failed!
Próbowałem robić reload ale nic to nie pomogło niestety, sprawdziłem logi i dostałem coś takiego, niestety jestem trochę zielony w linuxie i dopiero się go uczę, więc proszę o pomoc.
xinted to taki superserwer deamon. Nowsza wersja inetd. Uruchamia on konkretnego deamona serwera , kiedy jest taka potrzeba, aby dany deamon nie musiał działać przez cały czas
A masz pakiet xinetd zainstalowany?
A w trybie stallone nie da się uruchomić?
Witam,
Co do konfiguracji to jedyne co zmieniałem to konfigurowanie pakietu nrpe do łączenia się nagiosa z innymi serwerami jego konfiguracja wygląda tak:
# default: on
# description: NRPE (Nagios Remote Plugin Executor)
service nrpe
{
flags = REUSE
socket_type = stream
port = 5666
wait = no
user = nagios
group = nagios
server = /usr/local/nagios/bin/nrpe
server_args = -c /usr/local/nagios/etc/nrpe.cfg --inetd
log_on_failure += USERID
disable = no
only_from = 192.168.3.170
}
Nie jest to nic specjalnego zmienionego jeszcze w [I]/usr/local/nagios/etc/ dodałem
[/I][I][font=Lucida Sans Unicode][color=#414141]define command{[/color][/font]
[font=Lucida Sans Unicode][color=#414141]command_name check_nrpe[/color][/font]
[font=Lucida Sans Unicode][color=#414141]command_line $USER1$/check_nrpe -H $HOSTADDRESS$ -c $ARG1$[/color][/font]
[font=Lucida Sans Unicode][color=#414141]}[/color][/font]
Nic specjalnego nie zostało dodawane do tego więc wydaje mi się że to nie powinna być przyczyna, ale oddaje wypowiedź innym którzy się bardziej na tym znają. Podrawiam[/I]
Witam, udało mi się zrobić poprawną konfiguracje nagiosa
Teraz mam pytanko czy jest możliwość żeby nagios pokazywał w % zajętość dysku na serwerze Client w tej samej podsieci, jeśli tak to poproszę o wskazanie kierunku jak to zrobić
Witam,
dalej jednak mam problem, na serwerze Cliencie nie chce się uruchomić xinetd, te same błędy.
Co mam więcej wypisać żeby pomóc w zlokalizowaniu błędu ?