Jak zrobi

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
tomaszzegar

Jak zrobić, by mieć w menu ustawienia jasności i bluetooth?

Post autor: tomaszzegar »

Witam. Nie wiedziałem jaki tytuł dać :P Do rzeczy. W Ubuntu GNOME jest coś takiego, że jak dodam repo GNOME3 Team Staging i dokonam pełnej procedury aktualizacji, tzn. sudo aptitude update, upgrade i dist-upgrade, to zainstalują mi się aktualizacje i jak kliknę prawy górny róg ekranu tam gdzie jest wyłącznik i ikona głośności, to rozwija mi się panel i jest suwak jasności oraz ustawienia bluetooth. Jak zrobić (co zainstalować), żeby mieć te 2 rzeczy bez dokonywania aktualizacji z powyższymi repo?

Albo może inaczej. Instaluję sobie na Ubuntu GNOME sterowniki NVIDIA i jest ok. Dodaję repozytorium GNOME3 Team Staging i aktualizuję system, po czym po włączeniu kompa nie pokazuje się ekran logowania, ale czarny ekran. Czarny bardzo mocno, bez podświetlenia, jakby obraz nie szedł w ogóle na matrycę. Z powodu tego czarnego ekranu chcę sobie odpuścić pełne użycie tego repo i komendami sudo apt-get install XXX zaktualizuję kilka programów do nowszych wersji. Jednak dobrze by było, gdyby udało się naprawić czarny ekran.

Tak czy inaczej najważniejsze jest dla mnie uzyskanie odpowiedzi, w jaki sposób mogę otrzymać aplety ustawień jasności i bluetooth w rozwijanym menu z prawego górnego rogu w GNOME 3.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

W testingu jest już gnome 3.12 więc po co tak kombinować?
Załącznik Screenshot from 2014-08-27 07:49:23.png nie jest już dostępny
Załączniki
Screenshot from 2014-08-27 07:49:23.png
tomaszzegar

Bez repo testowego też mogę mieć to, co chcę, bo miałem po tym, jak dodałem repo GNOME 3 Team zwykłe, Next i Staging i jak przeprowadziłem aktualizacje. Chodzi mi o to, że są w tych repo składniki, które odpowiadają za to, co chcę, a ja tej aktualizacji nie chcę przeprowadzać ze względu na czarny ekran. Zaktualizuję sobie pojedyncze programy po dodaniu tych repo, a potem je usunę. Repo testowe trochę mi napsuło system, gdy przeprowadziłem aktualizację.

Poza tym Ubuntu GNOME 14.10 ma już GNOME 3.12, ale niektóre składniki są tam w wersjach np. 3.8 albo jeszcze lepiej - 3.6.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

'testing' zbliża się do zamrożenia, jest 'mega' stabilny...
Wiesz, że nowsze wersje gnome mocno 'zależą' od systemd?
Niezłą 'sieczkę' ci to ze 'stable' zrobi... Ale cóż jest czas i chęci to walcz, powodzenia.
tomaszzegar

A czy poza repo Gnome 3 Team: standard, next i staging oraz testing Rico T-cośtam są jeszcze inne repo dla GNOME 3 z większą zawartością tych wszystkich programów?

Ja bym z chęcią skorzystał z tych repo, nawet restowych i byłoby ok, ale problemem jest ten czarny ekran, z którym nie umiem sobie poradzić.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Te wszystkie repa są dla ubuntu wiesz? Pewnie masz teraz taki bałagan z zależnościami, że ach... 'reinstall maybe'?

Jak już chcesz najnowsze 'the best', super, hiper, ekstra to skompiluj ze źródeł, a nie pchasz na siłę paczki przeznaczone dla innej dystrybucji...
https://developer.gnome.org/jhbuild/sta ... me.html.en.

Najprościej = 'testing' i masz wszystko co trzeba...

Co do czarnego ekranu to musisz uzupełnić informacje, logi itd...
Przełącz się również na inny terminal (np. CTRL+ALT+F1) zaloguj jako root,
zatrzymaj gdm3 i uruchom ponownie może wydrukuje jakieś konkretne informacje na stderr.

Pewnie będziesz musiał wszystko co zainstalowałeś z tych repo usunąć, inaczej ciężko będzie dojść do ładu...
tomaszzegar

Pisząc 'testing' masz na myśli to ---> https://launchpad.net/~ricotz/+archive/ubuntu/testing ?
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

To o ubuntu cały czas chodzi? Sądziłem, że debianka używasz.
Jak tak to przepraszam ale chyba nie to forum... może ktoś inny podejmie pałeczkę.
ODPOWIEDZ