Menadżer okien pulpitu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Post autor: navigator »

Zile to coś chyba napisałem pierwszy miesiąc intęsywny do przyzwyczajenia się ze specyfiką linuxa Debian pięć miesięcy linuxuje wypracowałem sobie na swojego kompa z linuxem że tak powiem pewną metodę pracy w przeciągu tego miesiąca.Reszta to używanie już go normalnie nie bez problemów i udoskonalanie i pogłębianie wiedzy. Te pięć miesięcy linuksowania to pewien całokształt ogarnięcie Debiana z pewnym i tak zapasem, żeby go sfobodnie używać zajęło mi miesiąc potraktowałem to jako przygodę i wyzwanie.
Tak podsumowując miesiąc ten drugi na wgryzanie się no ogarneła mnie pasja wiedzy i opanowania umiejętności bardziej zaawansowanych ale tak to miesiąc.
No i nie jestem przez te pięć miesięcy na linuksie ostatnie trzy miesiące robiłem taki duży projekt zerknełem na forum to się trochę rozpisałem :) .
Szukać rozwiązań.
kris42

Post autor: kris42 »

Menel:
Nie masz problemów, bo pewnie od dawna siedzisz w tym temacie.
Ale nie ważne czy używasz czy nie. Ja potrzebuję tych narzędzi które wymieniłem a nie ma ich w repo Debiana.
Takich przypadków jest więcej. Nie wiadomo więc jak będzie szybciej: znaleźć repozytorium i go dodać, czy poczukać programu i go ręcznie instalować.
Jakoś dziwnym trafem ominąłeś problematykę instalacji sterów zamkniętych do starszych kart grafiki. Raz, że nie ma ich w repo,
dwa instalacja i uruchomienie jest zbyt trudne dla laika linuksowego.
Ok. Czy jest zatem jedna strona gdzie podane są wszystkie repozytoria (aktualizowane na bierząco) nadające się na Debiana?
Nie sądzę by firmy: Abit, Intel,AMD/ATI, ESI były kiepskimi firmami a Ty?
Rozumiem, że jest możliwość na stałe zaznaczyć dany program by się nie aktualizował, a resztę zaznaczać hurtowo?
W jakim programie? Synaptic?

neo86:
Ja tylko wyraziłem swoje zdanie, że nie ma lekko na Linuksie a że się rozpętała dyskusja...

Ktoś wie skąd wziąć Epdfview do pdf ?
Ktoś na tym forum nawet polecał ten program.
Niby mam repozytoria wzięte z tego forum a mi magiczna komenda nie znajduje. Zawsze mogę założyć nowy temat w tej sprawie jakby co.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Trochę tak od czapy :) ale to mnie odpręża to na rozluzinienie zarzucam:
http://meganfox.pl/tapety1/megan-fox-tr ... tapeta.jpg
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Raz, że nie ma ich w repo,
dwa instalacja i uruchomienie jest zbyt trudne dla laika linuksowego.
kris42 musisz zrozumieć, że w debianie w oficjalnym repo nie znajdziesz nic zamkniętego, nawet nie ma firefoxa (jest iceweasel, który spełnia Wytyczne Debiana dotyczące wolnego oprogramowania, jeżeli nie pasuje Ci taki stan rzeczy to masz inne dystrybucje także bazujące na debianie, gdzie sterowniki własnościowe są już włączone do dystrybucji przykładowo w ubuntu czy mincie i proces ich instalacji sprowadza się do kilku kliknięć..
Ja potrzebuję tych narzędzi które wymieniłem a nie ma ich w repo Debiana.
to poszukaj źródeł i sobie skompiluj, nie widzę problemu. Wiesz to nie jest windows a zauważyłem, że dużo użytkowników, którzy zaczynają przygodę z linuksem myślą, że będzie wszystko jak w windowsie i mają potem pretensje że to trudne, że tamto nie działa itd. To jest zgoła inny system i rządzi się swoimi prawami, tu trzeba czasami pomyśleć, poszukać i pokombinować. Chcesz mieć wszystko od ręki tak jak Ci nakazuje producent bez możliwości "zaglądania pod maskę" i zmiany czego tylko chcesz ale do bezmyślnego wyklikania, dodatkowo za grube hajsy to produkty ms'u są dla Ciebie nie linux.
Rozumiem, że jest możliwość na stałe zaznaczyć dany program by się nie aktualizował, a resztę zaznaczać hurtowo?
Ja rozumiem, że 14 lat używałeś windowsa xp i zapewne ani razu go nie aktualizowałeś, używasz firefoxa w wersji 1.0, bo nie pasuje Ci interfejs aktualnego ale chyba czas zmienić takie podejście, jeszcze raz powtarzam podstawą bezpieczeństwa systemu jest jego regularna aktualizacja wraz z oprogramowaniem, nie pasuje Ci aktualny firefox to zmieniasz przeglądarkę na inną ale aktualną a nie używasz przestarzałej niewspieranej wersji, takie rzeczy wie nawet 80 letnia babcia, której obsługa komputera sprowadza się do uruchomienia przeglądarki i sprawdzenia poczty oraz wiadomości na onecie...

Wracając do tematu tak możesz nic nie aktualizować jak Ci się to nie podoba, lub tylko wybrane rzeczy, tu możesz wszystko pod siebie dostosować nie ma przymusu jak w windows
W jakim programie? Synaptic?
a tak przykładowo:

Kod: Zaznacz cały

echo nazwa_pakietu hold|dpkg --set-selections
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

linux unix bsd największe serwery na świecie super komkutery 80% tak wiele osób podejmuje wysiłek żeby mieć ten system na desktopie
tak wiele za trochę nauki i rachunek za prąd
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Epdfview
aż żem sprawdził w repo tylko ftp trza na momęt zmienić:
https://packages.debian.org/wheezy/i386 ... w/download

deb http://[I]ftp.de.debian.org/debian[/I] wheezy main 
i
Obrazek
lol
kris42

kris42 musisz zrozumieć, że w debianie w oficjalnym repo nie znajdziesz nic zamkniętego, nawet nie ma firefoxa (jest iceweasel, który spełnia Wytyczne Debiana dotyczące wolnego oprogramowania, jeżeli nie pasuje Ci taki stan rzeczy to masz inne dystrybucje także bazujące na debianie, gdzie sterowniki własnościowe są już włączone do dystrybucji przykładowo w ubuntu czy mincie i proces ich instalacji sprowadza się do kilku kliknięć..
Ale ja nie mogę czasem znaleźć tego czego chcę w repo non-free Debiana. Nie mów, że sterowniki ATI do mojej starej karty
są dostępne w takim repo, bo nie są. Muszę pobierać ręcznie i się uczyć kompilowania, a potem cała procedura uruchamiania.

to poszukaj źródeł i sobie skompiluj, nie widzę problemu. Wiesz to nie jest windows a zauważyłem, że dużo użytkowników, którzy zaczynają przygodę z linuksem myślą, że będzie wszystko jak w windowsie i mają potem pretensje że to trudne, że tamto nie działa itd. To jest zgoła inny system i rządzi się swoimi prawami, tu trzeba czasami pomyśleć, poszukać i pokombinować. Chcesz mieć wszystko od ręki tak jak Ci nakazuje producent bez możliwości "zaglądania pod maskę" i zmiany czego tylko chcesz ale do bezmyślnego wyklikania, dodatkowo za grube hajsy to produkty ms'u są dla Ciebie nie linux.
A pewnie. Przecież ja nie twierdzę, że się nie da. Da się. Tylko od początku nie możecie zrozumieć o co mi chodzi.
Wyraźnie zaznaczyłem, że Linuksa trzeba się uczyć w przeciwieństwie do Windowsa, który jest bardziej przyjazny
dla użytkownika. Tam się użytkownik skupia tylko na korzystaniu z systemu.
Minty itp. ułatwiają sprawę ale nie do końca.
Nawet graficznie mi się tak system zaktualizował, że nie mogłem go
potem używać. A w razie problemów i tak trzeba sięgać do konsoli i jej poleceń, bo na tym opierają
się porady w sieci, mimo iż czasem graficznie można by było rozwiązać problem.
Na Mincie też trzeba umieć kompilować, bo nie są dostępne niektóre programy.
Ja rozumiem, że 14 lat używałeś windowsa xp i zapewne ani razu go nie aktualizowałeś, używasz firefoxa w wersji 1.0, bo nie pasuje Ci interfejs aktualnego ale chyba czas zmienić takie podejście, jeszcze raz powtarzam podstawą bezpieczeństwa systemu jest jego regularna aktualizacja wraz z oprogramowaniem, nie pasuje Ci aktualny firefox to zmieniasz przeglądarkę na inną ale aktualną a nie używasz przestarzałej niewspieranej wersji, takie rzeczy wie nawet 80 letnia babcia, której obsługa komputera sprowadza się do uruchomienia przeglądarki i sprawdzenia poczty oraz wiadomości na onecie...
Mylisz się. System aktualizowałem na bierząco, ale sam system. Reszta nie jest tak istotna. Aktualny ma być system
i antywirus i to wystarczy w Windowsie. W każdym razie mi wystarczyło aż nadto (plus myślenie, bo ono wszędzie jest potrzebne)
Wracając do tematu tak możesz nic nie aktualizować jak Ci się to nie podoba, lub tylko wybrane rzeczy, tu możesz wszystko pod siebie dostosować nie ma przymusu jak w windows
Ok. i to jest zaleta Linuksa(choć Windows w tym wypadku nie przymusza do aktualizacji a Linux domyślnie tak), ale miej świadomość o jego wadach. Nawet w tym wątku ktoś wspominał o problemach z wykrywaniem sprzętu, ludzie wymieniają karty grafiki. Po prostu Linux ich wciągnął. I ok. ich sprawa, ich pieniądze.
To są zazwyczaj ludzie mający nie miłe doświadczenia z Windowsem. Wiedz jednak, że są i tacy jak ja co na niego nie narzekają.
a tak przykładowo:

echo nazwa_pakietu hold|dpkg --set-selections
I to na stałe załatwi sprawę? Jest metoda graficzna na to gdzieś już zaimplementowana?
Ew. da się to załatwić skryptem, podpinając pod fluxbox?
Jestem zwolennikiem minimalizmu ale nie do przesady. Tę
operację będę pewnie co jakiś czas powtarzać w przyszłości, więc musiałbym to polecenie sobie gdzieś
zapisać i pamiętać gdzie to jest a graficznie sobie można odnaleźć.

Zauważ o czym my teraz piszemy. Linuks to ciągłe kombinowanie. Jak wszystko się zsumuje,
zostanie trochę czasu na używanie programów?
Jednemu zostanie, innemu nie.

To tak jak bywa czasem z zarabianiem pieniędzy: Ma się pieniądze ale nie ma czasu na ich wydawanie, bo się ciągle pracuje.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

czaszami trzeba pomajsterkować też miałem przejścia na początku z kartą graficzną (teraz trzas prask i po krzyku), a te programy po instalowałem w 10-15 min
teraz tylko robić nic więcej

Obrazek
kris42

Kwestia też podejścia do tematu i porównania z tym co było dotychczas. Ja w ciągu 12 lat na WinXp może ze 3 razy
musiałem głębiej grzebnąć w systemie z powodu wirusa a w Linuksie robi się to znacznie częściej ale z innych powodów. Często banalnych. Nie tylko ja ale i inni mają z banałami problem. Wystarczy poczytać fora. A gdy się chce minimalizmu i wykorzystania zalet Linuksowych tj. możliwość modyfikacji systemu pod siebie, to już jest zabawy co nie miara. To jest prawie jak pisanie programu od nowa.
Ja już tak mam, że pcham się tam gdzie jest najtrudniej :)
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

kris42 powiem tak też siedziałem na xp swojego czasu sporo czasu dobry system naprawdę moim zdaniem najlepszy produkt ms'u..Jeżeli chodzi o kompy to zaczynałem od c64, syntetyzatory polskiej mowy i giery z kaset za gówniarza, potem w rodzinnym domu pojawiła się amiga no to się młuciło w mortala na dyskietkach (pamiętam trza było po levelu wciskać w tym samym czasie dyskietkę i zatwierdzać ;) i potem czas przyszedł na nowiutkiego tzw. pc, wtedy to coś na cyrixie leżało i pamiętam takie hiciory jak wolfenstain czy doom i oczywiście wszystko na windowsie, potem już miałem swoje kompy i tak szło doszczętnie poznałem 3.11/95 (w szkole),98, 98se aż do windowsa xp..

linuxa zaczynałem źle, bo zaczynałem od korporacyjnych, mój pierwszy lin pclos jedno z pierwszych wydań, potem fedora potem debianopodobne ubunta, minty itd.. i ten czas uważam za zmarnowany dopiero debian a używam ten system naprawdę od niedawna nauczył mnie bardzo dużo, chodzi nawet o podejście do tego systemu także o ludzi są naprawdę ogarnięci i zajebiści, dobrzy specjaliści od których można się bardzo dużo nauczyć ..jak ktoś już mówił debian to linux z krwi i kości dla mnie to jest istny pomost do dalszej nauki linuksa czy unixa jak ogarniesz debiana to potem jest tylko gentoo i slackware a potem systemy z rodziny bsd...

Posiedź trochę, poczytaj fora, pomagaj jak możesz i nie chodzi tu o wymądrzanie, bo ja też gówno wiem i cały czas poznaję ten system a zobaczysz, z czasem, że coraz więcej rzeczy będzie banalnie proste i oczywiste....to system dla inteligentnych ludzi, którzy potrafią szukać rozwiązań i nie boją się wyzwań, raz nauczony odwdzięcza się...

na początek opanowanie podstaw konsoli żeby swobodnie się poruszać i obsługiwać system w trybie tekstowym potem trochę basha jak to mi powiedział stary wyjadacz linuksowy bez tego prędzej wyrzucisz kompa przez okno..a naprawdę nie są to trudne rzeczy jeżeli chodzi o użytek czy to domowego serwera czy kompa biurkowego..
ODPOWIEDZ