Co do instalacji z dyskiem na SATA...

Pomoc dotycząca instalacji systemu
macylapka

Post autor: macylapka »

Tylko ze to jet wypalone w nero poprzez 'przeciągnięcie'... A nie nagranie obrazu płyty, jak. np. w alkoholu :mrgreen:

[ Dodano: 2007-06-14, 08:05 ]
Dzięki za waszą pomoc ;) ! Po wypaleniu płyty w alcoholu ruszyło od razu po włożeniu ;) , wykryło i zainstalowało sterowniki do dysku , karty dźwiekowej, i graficznej... Teraz mam problrm bo nie moge sobie poradzić z instalacją karty sieciowej, mam sterowniki z rozszerzeniem .rpm ale jak chce je zainstalować to mi wypisuje 'cannot open binary file' jak można sobie z tym poradzić ?
nevesu

Post autor: nevesu »

macylapka pisze:mam sterowniki z rozszerzeniem .rpm ale jak chce je zainstalować to mi wypisuje 'cannot open binary file' jak można sobie z tym poradzić ?
Możesz spróbować użyć narzędzia "alien", które służy do konwertowania pakietów rpm na pakiety typu deb.
macylapka

Czy to nażędzie jest domyślnie wgrywane z debianem? Czy trzeba sciągać z netu ? I tu zaś pojawia sie problem , być może z powodu małego doświadczenia z linuxami :/ 'man' do 'aliena' sie otwiera ale komenda wogule nie reaguje 'command not found' :(
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

macylapka pisze:'man' do 'aliena' sie otwiera ale komenda wogule nie reaguje 'command not found' :(
bo najpierw trzeba zainstalować.

btw.
jesteś pewny że potrzebujesz sterownika?
jądro nie obsługuje Twojej karty? jaka to karta?
wydaje mi się że na 80% potrzebny sterownik już jest w jądrze i instalacja sterownika nie jest wymagana. ewentualnie poszukaj sterownika pod Debiana (czyli z rozszerzeniem *.deb).
macylapka

Siecówka jest zintegrowana na płycie z tego co widze Lan jest oparty na 'NVIDIA nForce 570 ultra MCP built in gigabit MAC with external Mervell PHY' czy coś takiego :P ... Płyta to Asus M2N-E... No ale co do instalacji to jak uchamiam apt-get install alien, to mi wywala " E: ..." że brak pliku do zainstalowania :/...
velmafia
Member

co do tego jaka to karta, to pokaż wynik:

Kod: Zaznacz cały

lspci | grep Ethernet
macylapka pisze:No ale co do instalacji to jak uchamiam apt-get install alien, to mi wywala " E: ..." że brak pliku do zainstalowania :/...
a masz dostęp na tym PC do neta?
jeśli tak to dodaj odpowiednie (dla Twojej wersji) wpisy do /etc/apt/sources.list, znajdziesz je tutaj:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1515

a jeśli nie masz dostępu do neta, to zostaje Ci ściągnięcie (jeśli nie masz reszty płyt instalacyjnych Debiana) pakietu (wraz z zależnościami) z http://www.us.debian.org/distrib/packages, a potem zainstalowanie ich za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i pakiet1.deb pakiet2.deb ...
macylapka

Wynik lspci | grep Eth. -> nVidia Corporation MCP55 ETh...
velmafia
Member

macylapka pisze:Wynik lspci | grep Eth. -> nVidia Corporation MCP55 ETh...
widzę że nie chcesz współpracować, więc czemu my mamy Chcieć Ci pomagać?
chodziło mi o cały wynik polecenia, żeby wiedzieć dokładnie co to za karta, bo raczej z fusów tego nie wywróżymy.

chwile pogoglowałem i znalazłem to: http://www.mail-archive.com/pld-users-p ... 15821.html

ale nie wiem czy dotyczy to Twojej karty, bo nie podałeś dokładnie nazwy swojej.
macylapka

velmafia napisał:
widzę że nie chcesz współpracować
Wczoraj byłem już troche zmeczony, ale to jest pełny wynik tego polecenia. Tylko tyle wyświetla... Wczoraj zainstalowałem jeszcze 'madconf' i w serownikach karty sieciowej zauważyłem iż jest zainstalowane 'forcedeth' czyli to co jet na płycie z sterownikami do linuxa... Moge z tego mniemać iż stery są zainstalowane ale karta jest nie skonfigurowana ? Napomnę iz na poczatku instalacji powiadomił mnie że nie można ustawć karty przez dhcp, poprostu to pominołem... Jak to teraz można ustawić ?

velmafia napisał:
chwile pogoglowałem i znalazłem to: [url]http://www.mail-archive.c...g/msg15821.html[/url]
To jest dokładnie ta karta tylko ze ja mam rev a2;
Dzieki ze poszperałeś ale na terażniejszy stan wiedzy nie wiele mi to tłumaczy :-(
lspci | grep Ethernet --> 00:08.0 Bridge : nVidia Corporation MCP55 Ethernet (rev a2)
Wiecej nic tu nie widże :P
velmafia
Member

macylapka pisze:Moge z tego mniemać iż stery są zainstalowane ale karta jest nie skonfigurowana ?
sprawdź poprez próbę konfiguracji:
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php
ODPOWIEDZ