Co do instalacji z dyskiem na SATA...

Pomoc dotycząca instalacji systemu
macylapka

Co do instalacji z dyskiem na SATA...

Post autor: macylapka »

Witam pare dni temu kupiłem sobie knige(jakoś nielubie - ebook'ów) i sciągnąłem debiana. I mam taki problem nie chce mi wykrywac dysku twrdego, wywala komunikat ze nie znaleziono dysku twardego w związku z tym nie można podzielić na partycje. Dysk mam Segate Baracuda pod SATA. Z tego co pamietam debian ma jadro 2.4... Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
brz
Beginner

Post autor: brz »

to skad ten debian ze jest na 2.4? z archiwum onetu? ;] wszystkie nowe maja 2.6... mam segate barracude 120gb na sata i dziala bezblednie.
macylapka

Tylko widzisz taki problem że mam chwilowy DU¯Y problem z netem... Kąkretnie " odcięcie;( " Mozesz poratowć jakimś linkiem z którego można sciągnąć :D ?
maciekr
Beginner

Post autor: maciekr »

[quote="macylapka"]Tylko widzisz taki problem że mam chwilowy DU¯Y problem z netem... Kąkretnie " odcięcie]

poszukaj na forum :-P
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

maciekr pisze:poszukaj na forum :-P
ja bardziej podpowiem: temat o ściąganiu jest przyklejony ;)
macylapka

Czym sie różni debian sarge od etch ? I jak tego drugiego zainstalowac, bo wypalilem sobie plyte z 1 z instalacja ale nie chce z niej ruszyc... Mam tego pierwszego i gdzies wyczytalem ze jest to najstabilniejsza wersja z dostenych debianów. Tylko jego jadro 2.4 jak juz wspomnnialem uniemolziwia zainstalowanie dystku jade na razie na starym 2.2 GB :P, bez zainstalowanych sterow do grafiki dzwieku i sieciówy :( czy ktos z koloegów bylby tak dobry i poratowł linkiem do najnowszej stabilnej wersji sarge? I jeszcze jedno zaktualizować jadro"standardowe" można jedynie przez wgranie na nowo debiana z nowszym ?
brz
Beginner

Post autor: brz »

macylapka pisze:Czym sie różni debian sarge od etch ?
Rozni sie tym, ze sarge jak dystrybucja stabilna funkcjonowal przez cztery ostatnie lata bodajze i jest ultraprzestarzaly (teraz okreslany jako old stable), a etch stal sie nowa wesja stabilna w kwietniu tego roku. W zwiazku z tym jest duzo bardziej aktualny (i najnormalniej w swiecie wspierany) niz sarge. Sarge'a nawet nie bierz pod uwage (sam zreszta widzisz, problemy z 'nowszym' sprzetem masz juz przy instalacji).
macylapka pisze:I jak tego drugiego zainstalowac
Instalacja debiana
macylapka pisze:Mam tego pierwszego i gdzies wyczytalem ze jest to najstabilniejsza wersja z dostenych debianów.
Jesli potrzebujesz tego na zwykly desktop to radzilbym Lenny'ego (wersja testing) bo jest tak samo stabilny jak etch a pakiety jednak nowsze. Wesje stable sa zalecane do uzywania na serwerach. No ale nie bede ci macil w glowie swoja stronniczoscia. ] Sam poczytaj.

Czy warto uzywac wersji testing?
macylapka pisze:zy ktos z koloegów bylby tak dobry i poratowł linkiem do najnowszej stabilnej wersji
Skad pobrac obrazy plyt?
macylapka pisze:I jeszcze jedno zaktualizować jadro"standardowe" można jedynie przez wgranie na nowo debiana z nowszym ?
Nie ]

To chyba wystarczajaco wyczerpujaca odpowiedz? ;]

[ Dodano: 2007-06-13, 10:59 ]
Swoja droga, jesli taki jestes odciety od internetu, ze nie masz nawet czasu na zerkniecie co jest 2 cm nad twoim watkiem (wszystkie linki, ktore tu wrzucilem sa wlasnie w tym miejscu, o ktorym mowie - 2 cm nad twoim watkiem w dziale 'Instalacja Systemu') to jakim cudem masz czas na pisanie postow, zakladanie watkow i w ogole sciaganie obrazow plyt, hmmm? :>
jang
Beginner

Post autor: jang »

brz pisze: Jesli potrzebujesz tego na zwykly desktop to radzilbym Lenny'ego (wersja testing)
Jeszcze do niedawna instalator Lenny'ego nie rozpoznawał żadnego dysku twardego (oprócz chyba tego którego posiada piszący ten instalator) i jeśli nic się nie zmieniło to ja proponuję wersję stable czyli Etch a póżniej ewentualnie apt-get update && apt-get upgrade (wcześniej oczywiście zmiana wpisów na testing w /etc/apt/sources.list)

Pozdrawiam
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

jang pisze:Jeszcze do niedawna instalator Lenny'ego nie rozpoznawał żadnego dysku twardego (oprócz chyba tego którego posiada piszący ten instalator) i jeśli nic się nie zmieniło to ja proponuję wersję stable czyli Etch a póżniej ewentualnie apt-get update && apt-get upgrade (wcześniej oczywiście zmiana wpisów na testing w /etc/apt/sources.list)
Już rozpoznaje. Zostało to poprawione i jak 2 tygodnie temu instalowałem lennego to już było ok.
macylapka

Pobrałem z sieci debiana etch... Wypalilem plyte i podczas uruchamiania kompa nie hu hu... Może mi ktoś powiedzieć coz tym trzeba zrobić ,zeby normalnie z niej startował? A i moze mi ktoś powiedziec jak sprawdzic sume kontrolną wypalonej płyty ?
ODPOWIEDZ