Menel pisze:są zwolennicy szyfrowania całych partycji moim zdaniem jest to bez sensu i w dodatku ryzykowne ze względu na dużą możliwość bezpowrotnej utraty tak zaszyfrowanych danych. Prościej, wygodniej i bezpieczniej jest tworzyć sobie zaszyfrowane kontenery..
a jak się je tworzy?
i co z tymi plikami konfiguracyjnymi?
to już zależy jakim programem chcesz to zrobić (truecryptem jest prosto, sam Cie poprowadzi za rączkę Tu masz opis instalacji na debianie jakbyś był zainteresowany: entries/211-Instalacja-TrueCrypt-pod-Debianem
Więcej osób traci dane na wskutek szyfrowania niż ktoś do tych danych się dostaje...
Ja szyfruje tylko ważne dokumenty w kontenerach. Nie szyfruje calych partycji, ani całych katalogów bo po co.
Coś się psuje, a później już taki delikwent nie wie jak dostać się do tych danych. I je traci.
Szyfrowanie tylko dla tych, którzy znają doskonale ten temat.
Yampress pisze:Więcej osób traci dane na wskutek szyfrowania niż ktoś do tych danych się dostaje...
Ja szyfruje tylko ważne dokumenty w kontenerach. Nie szyfruje calych partycji, ani całych katalogów bo po co.
Coś się psuje, a później już taki delikwent nie wie jak dostać się do tych danych. I je traci.
Szyfrowanie tylko dla tych, którzy znają doskonale ten temat.
1. Nie wiem dlaczego konfiguracja się zresetowała.
2. Program ma w nazwie recovery, więc pewnie montuje partycje w trybie tylko do odczytu. Masz dużo miejsca na dysku skopiuj to co chcesz skopiować do innej lokalizacji a następnie wywal z katalogu /home wszystko oprócz twojego katalogu domowego, katalogu roota, katalogu ./lost+found i co najwyżej ./trash. Pliki ukryte (te z . na początku możesz zobaczyć klikając kombinacje klawiszy ctrl+h w graficznym menedżerze plików, lub poleceniem "ls -a".
Rafal_F pisze:1. Nie wiem dlaczego konfiguracja się zresetowała.
2. Program ma w nazwie recovery, więc pewnie montuje partycje w trybie tylko do odczytu. Masz dużo miejsca na dysku skopiuj to co chcesz skopiować do innej lokalizacji a następnie wywal z katalogu /home wszystko oprócz twojego katalogu domowego, katalogu roota, katalogu ./lost+found i co najwyżej ./trash. Pliki ukryte (te z . na początku możesz zobaczyć klikając kombinacje klawiszy ctrl+h w graficznym menedżerze plików, lub poleceniem "ls -a".
Problem jest taki, że nie mogę.
Zaznaczam pliki, dajmy na to cały folder z filmami do wycięcia - przechodzę do Dysku Lokalnego w którym są następujące foldery: noname, lost+found i klikam prawym i nie mam opcji wklej
w sumie to ja już sam się zgubiłem w tym wszystkim, wchodząc w katalog z filmami mam je ale nie są one pogrupowane w folderach na czym mi zależy..