Pasek zada

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
zask

Pasek zadań w XFCE. Przejście z Unity na XFCE.

Post autor: zask »

Witam wszystkich.
Planuje przejść z Ubuntu Unity na Debiana XFCE. Przyzwyczaiłem się do Unity, a w szczególności to zachowania paska zadań. Czy jest możliwość z konfigurowania paska zadań w XFCE (lub innym lekkim środowisku graficznym) aby zachowywał się jak w Unity. Chodzi o to, aby np przy otwarciu przeglądarki, pasek zadań przejmował funkcję paska od przeglądarki. Mam nadzieje, że dość zrozumiale to opisałem, jeżeli nie to wrzucę scrina.

Powodem przejścia z Ubuntu na Debiana jest z byt wolne działanie tego pierwszego na moim netbooku :)
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Trzeba się pluginami pobawić.
zask

Czyli rozumiem, że przy pomocy narzędzi systemowych lub stylów nie jest to możliwe? Z konfiguracją pluginów będzie problem. Czyli będzie trzeba się przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

problem jest taki, że ani unity ani gnome-shell nie zachowują się normalnie i nie są funkcjonalne (w moim mniemaniu oczywiście) w xfce możesz dużo ale żadnych dashów i innych pierdu pierdu ala dotykowo popapranych rzeczy nie znajdziesz i im szybciej przyzwyczaisz się do normalnych standardowych desktopów tym lepiej ;) . Jak nie zamierzasz i lubisz taką obsługe kompa to lepiej zacznij od razu od gnome-shell tam jest praktycznie to samo co w unity..

pozdrawiam
zask

Nie interesują mnie wodotryski i inne udziwnienia. Na unity fajna sprawą było przejęcie przez pasek zadań funkcji otwartego programu (Plik Edycja Widok Historia....) zamiast dodatkowego paska który zajmował miejsce. Na netbooku był to spory plus.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

W xfce masz rasowy pulpit znany z wszystkich normalnych środowisk i najlepiej konfigurowalne panele jakie miałem okazję używać (dużo fajnych pluginów i duża możliwość dostosowania) tyle mogę powiedzieć na początek ale unity to nie będzie z pewnością, mówię żebyś nie był w szoku na początku w debianie nie będzie tam kokosów wielkich i trochę będziesz musiał sobie dostosować pod siebie wszystko na początku..ale oczywiście polecam, sam jestem posiadaczem i chwalę sobie ;)
zask

Dzięki, na pewno zainstaluje XFCE z jakimś lekkim menadżerem okien, a potem to już się będę bawił :) Nie chce Unity dlatego od niego uciekam :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ODPOWIEDZ