Witam wszystkich.
Planuje przejść z Ubuntu Unity na Debiana XFCE. Przyzwyczaiłem się do Unity, a w szczególności to zachowania paska zadań. Czy jest możliwość z konfigurowania paska zadań w XFCE (lub innym lekkim środowisku graficznym) aby zachowywał się jak w Unity. Chodzi o to, aby np przy otwarciu przeglądarki, pasek zadań przejmował funkcję paska od przeglądarki. Mam nadzieje, że dość zrozumiale to opisałem, jeżeli nie to wrzucę scrina.
Powodem przejścia z Ubuntu na Debiana jest z byt wolne działanie tego pierwszego na moim netbooku
Czyli rozumiem, że przy pomocy narzędzi systemowych lub stylów nie jest to możliwe? Z konfiguracją pluginów będzie problem. Czyli będzie trzeba się przyzwyczaić.
problem jest taki, że ani unity ani gnome-shell nie zachowują się normalnie i nie są funkcjonalne (w moim mniemaniu oczywiście) w xfce możesz dużo ale żadnych dashów i innych pierdu pierdu ala dotykowo popapranych rzeczy nie znajdziesz i im szybciej przyzwyczaisz się do normalnych standardowych desktopów tym lepiej . Jak nie zamierzasz i lubisz taką obsługe kompa to lepiej zacznij od razu od gnome-shell tam jest praktycznie to samo co w unity..
Nie interesują mnie wodotryski i inne udziwnienia. Na unity fajna sprawą było przejęcie przez pasek zadań funkcji otwartego programu (Plik Edycja Widok Historia....) zamiast dodatkowego paska który zajmował miejsce. Na netbooku był to spory plus.
W xfce masz rasowy pulpit znany z wszystkich normalnych środowisk i najlepiej konfigurowalne panele jakie miałem okazję używać (dużo fajnych pluginów i duża możliwość dostosowania) tyle mogę powiedzieć na początek ale unity to nie będzie z pewnością, mówię żebyś nie był w szoku na początku w debianie nie będzie tam kokosów wielkich i trochę będziesz musiał sobie dostosować pod siebie wszystko na początku..ale oczywiście polecam, sam jestem posiadaczem i chwalę sobie