OpenBSD - luźne pogaduszki
Zrobilem:
/root/.profile
export PKG_PATH=ftp://ftp5.usa.openbsd.org/pub/OpenBSD/ ... kages/i386
drzewo portow:
cd /usr
ftp ftp://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/5.4/ports.tar.gz
xzf /usr/ports.tar.gz
instalnem scrot no i wpisuje scrot -d 5 -c enter gotowy printscrntylko jak mam podpieta klawiature na ps2 to wyskauje snapshot okienko i tylko zapisz a jak podlacze na usb to nie dzalapo instalacj mozna zmienic klawiature zeby polska byla i tam na widze ze openbsd jest po polsku to 5.4 tez mozna spolszczyc?
A nvidie darade zainstalowac?
/root/.profile
export PKG_PATH=ftp://ftp5.usa.openbsd.org/pub/OpenBSD/ ... kages/i386
drzewo portow:
cd /usr
ftp ftp://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/5.4/ports.tar.gz
xzf /usr/ports.tar.gz
instalnem scrot no i wpisuje scrot -d 5 -c enter gotowy printscrntylko jak mam podpieta klawiature na ps2 to wyskauje snapshot okienko i tylko zapisz a jak podlacze na usb to nie dzalapo instalacj mozna zmienic klawiature zeby polska byla i tam na widze ze openbsd jest po polsku to 5.4 tez mozna spolszczyc?
A nvidie darade zainstalowac?
A po co drzewo portów? Drzewo portów się instaluje kiedy chcesz coś skompilować. Kompilowanie czegokolwiej jest niezalecane przez developerów opebnbsd. Instalować masz z paczek. To wszystko co jest w drzewie portów jest w paczkach więc nie ma potrzeby kompilować.
-d ozncza opóźnienie
-c oznacza odliczaj
5 - cyfra oznaczająca ilość sekund opóźnienia po których jest robiony scrot
nazwapliku.jpg oznacza nazwę pod jaka chce zapisać
No padne. Zainstalować opena się jakoś udało. Do tego WM jakieś też, eksport mirrora też, a na funkcjach scrota padłeś.
Nie ma się co oszukiwać.OpenBSD nie nadaje się na Desktop. Poużywasz zobaczysz jak wiele brakuje mu do użyteczności aby choć na krok przybliżyć się do desktopu na debianie.OpenBSD to jest system typowo serwerowy. Choć znam maniaka opena na desktopie... siedział na nim dopóki nie pokazałem mu debiana testing.. Już do opena desktopowego raczej nie wróci. Jak chcesz się męczyć i lansować na Openie to spokojnie <->tylko po co? Klawiatura nie działa. Wiesz to nie linux, że wszystko działa to openBSD. Tu większość rzeczy nie działa... sprzetu..
Każdego możesz spolszczyć Opena. "Polszczysz" nie całego a tylko WM i programy pracujące pod nim. A kde ma chyba paczkę lokalizacji?
Co jeszcze dziwnego zrobisz aby mnie naśladować?
Kod: Zaznacz cały
scrot -d 5 -c nazwapliku.jpg
-c oznacza odliczaj
5 - cyfra oznaczająca ilość sekund opóźnienia po których jest robiony scrot
nazwapliku.jpg oznacza nazwę pod jaka chce zapisać
No padne. Zainstalować opena się jakoś udało. Do tego WM jakieś też, eksport mirrora też, a na funkcjach scrota padłeś.
Nie ma się co oszukiwać.OpenBSD nie nadaje się na Desktop. Poużywasz zobaczysz jak wiele brakuje mu do użyteczności aby choć na krok przybliżyć się do desktopu na debianie.OpenBSD to jest system typowo serwerowy. Choć znam maniaka opena na desktopie... siedział na nim dopóki nie pokazałem mu debiana testing.. Już do opena desktopowego raczej nie wróci. Jak chcesz się męczyć i lansować na Openie to spokojnie <->tylko po co? Klawiatura nie działa. Wiesz to nie linux, że wszystko działa to openBSD. Tu większość rzeczy nie działa... sprzetu..
Każdego możesz spolszczyć Opena. "Polszczysz" nie całego a tylko WM i programy pracujące pod nim. A kde ma chyba paczkę lokalizacji?
Co jeszcze dziwnego zrobisz aby mnie naśladować?
navigator pc-bsd sobie instalnij,całkiem przyjemny system i można się przy okazji podszkolić co nieco, bo to w zasadzie takie ubuntu zrobione z freebsd. No jak na scrot'cie padłeś to raczej free jeszcze nie stawiaj
. A jak chcesz prawdziwego hardkoru to netbsd sobie stuknij, ciekawe co wtedy powie Yampress 

System chcialem zobaczyc tak z ciekawosci wiem ze to na servery i rot, scrot tej piatki to sie domyslalem jak jestem jako root to zapisuje te obrazki w root.
Drzewo tez chcialem zobaczyc skomilowalem z niego opere na prube ze nie zalecane to na necie czytalem.
A system to tak dodatkowo na innym dysku mam to tyklo takie moje experymety w wolnej chwili, sam system dla mnie na codzien malo przydatny bo jestem grafikiem programy jakich urzywam to adobe i 3ds.
Stym ze chcialem sobie do kontaktow z netem jakis taki inny system niz win ustawic debian mi sie podoba i ale chcialem cos i z bsd zobaczyc tak skacze po wszystkim bo jak skoniczy sie laba to znowu przez 8 miesiecy bede robil od rana do nocy albo rok i dwa tez moze sie trafic, ale jak mam labe to 3 miesiace
Drzewo tez chcialem zobaczyc skomilowalem z niego opere na prube ze nie zalecane to na necie czytalem.
A system to tak dodatkowo na innym dysku mam to tyklo takie moje experymety w wolnej chwili, sam system dla mnie na codzien malo przydatny bo jestem grafikiem programy jakich urzywam to adobe i 3ds.
Stym ze chcialem sobie do kontaktow z netem jakis taki inny system niz win ustawic debian mi sie podoba i ale chcialem cos i z bsd zobaczyc tak skacze po wszystkim bo jak skoniczy sie laba to znowu przez 8 miesiecy bede robil od rana do nocy albo rok i dwa tez moze sie trafic, ale jak mam labe to 3 miesiace

menel juz się pcbsd znudziłeś? To tylko przedsmak zabawy z bsd. W innych bsd już sobie nie wyklikasz tak jak tam.
PCBSD to jest system BSD dla lamerów linuxowych. Nic się tam o bsd nie nauczysz za dużo.
wtyczka do mozilli i odtwarzanie pod vlc.
navigator : a drukarka ? skaner? montowanie aparatu foto... Tak to prawda zależy kto co lubi i na czym się dobrze czuje i co mu potrzebne do pracy.
Openbsd ma bardzo dobrą baze sterowników kart wifi... I ma cudowną kryptografie, m. in szyfrowanie dysku
Tak jak Menel wcześniej wspomniał NetBSD sobie zarzuć. W końcu OpenBSD powstał z NetBSD. A Netbsd zainstalujesz na wszystkich architekturach = komputerach świata
http://netbsd.org/ports/
http://jakilinux.org/bsd/netbsd/
To kto pierwszy zrzut z NetBSD zarzuci w dziale screenshots ??
W openbsd nie jest zalecana kompilacja czekgolowiek bo developerzy są zdania , że możesz samemu coś podczas kompilacji popsuć , a oni podobbno robią to najlepiej i się znają. Tylko po co kompilować jak to samo ma paczka... co ma port
PCBSD to jest system BSD dla lamerów linuxowych. Nic się tam o bsd nie nauczysz za dużo.
wtyczka do mozilli i odtwarzanie pod vlc.
navigator : a drukarka ? skaner? montowanie aparatu foto... Tak to prawda zależy kto co lubi i na czym się dobrze czuje i co mu potrzebne do pracy.
Openbsd ma bardzo dobrą baze sterowników kart wifi... I ma cudowną kryptografie, m. in szyfrowanie dysku
Tak jak Menel wcześniej wspomniał NetBSD sobie zarzuć. W końcu OpenBSD powstał z NetBSD. A Netbsd zainstalujesz na wszystkich architekturach = komputerach świata
http://netbsd.org/ports/
http://jakilinux.org/bsd/netbsd/
To kto pierwszy zrzut z NetBSD zarzuci w dziale screenshots ??
]:>[yampress@debian ~]$ nbsd
Last login: Fri Feb 21 10:21:37 2014 from X.X.X.X
NetBSD 6.1.3 (GENERIC)
Welcome to NetBSD!
Terminal type is xterm.
netbsd# uname -a
NetBSD netbsd 6.1.3 NetBSD 6.1.3 (GENERIC) amd64
netbsd#
W openbsd nie jest zalecana kompilacja czekgolowiek bo developerzy są zdania , że możesz samemu coś podczas kompilacji popsuć , a oni podobbno robią to najlepiej i się znają. Tylko po co kompilować jak to samo ma paczka... co ma port
czy znudziłem, nie skąd, dalej leży i pomału przygotowuję się do okiełznania free, to będziesz miał okazję poszydzić z lameramenel juz się pcbsd znudziłeś? To tylko przedsmak zabawy z bsd. W innych bsd już sobie nie wyklikasz tak jak tam.

No ba. Jest się BSDGuru na http://bsdguru.org/dyskusja
Od urodzenia o takiej chwili marzyłem
odnośnie męczenia lamerów...
Od urodzenia o takiej chwili marzyłem