Konfiguracja SSH Ma
Konfiguracja SSH Małe pytanko.
Witam. Mam pytanie jak sprawdzić czy ssh pozwala na połączenia użytkownikom innym niż root ? I ewentualnie jak włączyć taką opcje.
Pozdrawiam,
Faza.
Pozdrawiam,
Faza.
SSH pozwala połączyć się każdemu użytkownikowi chyba że w konfiguracji jest inaczej.
Coś mi się zdaje że próbujesz się połączyć z innym hostem z konta root wpisując.
Jak chcesz się połączyć na innego użytkownika niż jesteś zalogowany trzeba go zdefiniować
Polecam przeczytać
Coś mi się zdaje że próbujesz się połączyć z innym hostem z konta root wpisując.
Kod: Zaznacz cały
ssh nazwa_serwera
ssh uzytkownik@nazwaserwera
man ssh
pozwala na łączenie się rootowi bzpośrednio , co jest najgłupszym i najbardziej nieodpowiedzialnym posunięciem w konfiguracji zmniejszającym bezpieczeństwoPermitRootLogin yes
Przecież możesz poblokować userów, grupy, które nie mogą się logowaćdo ssh ....
http://knowledgelayer.softlayer.com/lea ... ssh-access
Od razu widać, że jesteś świeży i niedoświadczony skoro na roota chcesz się od razu bezpośrednio logować. Czas się nauczyć poprawnych wzorców postępowania, albo do końca życia być administratorem, który nie jest dobry w tym co robi, nie jest profesjonalistą tylko amatorem! A skoro nie jest dobry to nigdy nie ma roboty! Bo nic dobrze nie robi.
Jak mają się w ogóle nie logować to wystarczy tylko odebrać im dostęp do powłoki.Yampress pisze: Przecież możesz poblokować userów, grupy, które nie mogą się logowaćdo ssh ....
http://knowledgelayer.softlayer.com/lea ... ssh-access
A co do logowania na root'a to wystarczy choćby fail2ban, albo vpn, certyfikaty, hosts.allow, iptables.
Jest mnóstwo możliwości, że można mieć roota i prawdopodobieństwo włamu obniżyć do poziomu takiego jak w przypadku zezwolenia na logowanie tylko dla zwykłego usera.
Zdaje mi się że pytanie dotyczyło troszkę czego innego :P. Ale informacje które podaliście są jak najbardziej bardzo istotne i prawdziwe. A po co łączyć się na roota po ssh? Dodatkowa rzeźba do prostego rozwiązania które podał Yampress. Na roota się nie wchodzi jak nie ma takiej potrzeby a jak jest potrzeba to wchodzisz z konta zwykłego użytkownika.Faza pisze:Witam. Mam pytanie jak sprawdzić czy ssh pozwala na połączenia użytkownikom innym niż root ? I ewentualnie jak włączyć taką opcje.
Pozdrawiam,
Faza.
Ale ja się nie burzę. Nie uważam jednak, że to że ktoś napisał coś w podręczniku 10 lat temu i jest to teraz przekazywane z pokolenia na pokolenie -jakieś sztywne zasady, że się trzeba tego kurczowo trzymać. Z bezpieczeństwem jest tak, że najpierw trzeba mieć świadomość niebezpieczeństwa, bez tej wiedzy
trudno cokolwiek zabezpieczyć. Samo wskazanie, że należy tak zrobić bo tak, nikomu nie pomorze.
trudno cokolwiek zabezpieczyć. Samo wskazanie, że należy tak zrobić bo tak, nikomu nie pomorze.
A co do pytania Faza to w /etc/passwd masz też informację kto może się do ssh logować - jaką powłokę może używać (lub żadną jeśli to np tylko użytkownik samby lub ftp).
Andyk: pomoże przez ż.
Andyk: ustawienie permitrootlogon no to podstawa, i zasłanianie się "wiem co robię"/albo "to przecież kolejne hasło" to żaden argument.
Andyk: pomoże przez ż.
Andyk: ustawienie permitrootlogon no to podstawa, i zasłanianie się "wiem co robię"/albo "to przecież kolejne hasło" to żaden argument.