Konfiguracja SSH Ma

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Faza

Konfiguracja SSH Małe pytanko.

Post autor: Faza »

Witam. Mam pytanie jak sprawdzić czy ssh pozwala na połączenia użytkownikom innym niż root ? I ewentualnie jak włączyć taką opcje.

Pozdrawiam,
Faza.
buker999

Post autor: buker999 »

SSH pozwala połączyć się każdemu użytkownikowi chyba że w konfiguracji jest inaczej.
Coś mi się zdaje że próbujesz się połączyć z innym hostem z konta root wpisując.

Kod: Zaznacz cały

ssh nazwa_serwera
Jak chcesz się połączyć na innego użytkownika niż jesteś zalogowany trzeba go zdefiniować

ssh uzytkownik@nazwaserwera
Polecam przeczytać

man ssh 
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

PermitRootLogin yes
pozwala na łączenie się rootowi bzpośrednio , co jest najgłupszym i najbardziej nieodpowiedzialnym posunięciem w konfiguracji zmniejszającym bezpieczeństwo

Przecież możesz poblokować userów, grupy, które nie mogą się logowaćdo ssh ....

http://knowledgelayer.softlayer.com/lea ... ssh-access

Od razu widać, że jesteś świeży i niedoświadczony skoro na roota chcesz się od razu bezpośrednio logować. Czas się nauczyć poprawnych wzorców postępowania, albo do końca życia być administratorem, który nie jest dobry w tym co robi, nie jest profesjonalistą tylko amatorem! A skoro nie jest dobry to nigdy nie ma roboty! Bo nic dobrze nie robi.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Post autor: Andyk »

Yampress pisze: Przecież możesz poblokować userów, grupy, które nie mogą się logowaćdo ssh ....

http://knowledgelayer.softlayer.com/lea ... ssh-access
Jak mają się w ogóle nie logować to wystarczy tylko odebrać im dostęp do powłoki.
A co do logowania na root'a to wystarczy choćby fail2ban, albo vpn, certyfikaty, hosts.allow, iptables.
Jest mnóstwo możliwości, że można mieć roota i prawdopodobieństwo włamu obniżyć do poziomu takiego jak w przypadku zezwolenia na logowanie tylko dla zwykłego usera.
buker999

Faza pisze:Witam. Mam pytanie jak sprawdzić czy ssh pozwala na połączenia użytkownikom innym niż root ? I ewentualnie jak włączyć taką opcje.

Pozdrawiam,
Faza.
Zdaje mi się że pytanie dotyczyło troszkę czego innego :P. Ale informacje które podaliście są jak najbardziej bardzo istotne i prawdziwe. A po co łączyć się na roota po ssh? Dodatkowa rzeźba do prostego rozwiązania które podał Yampress. Na roota się nie wchodzi jak nie ma takiej potrzeby a jak jest potrzeba to wchodzisz z konta zwykłego użytkownika.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

buker999 pisze:Na roota się nie wchodzi jak nie ma takiej potrzeby a jak jest potrzeba to wchodzisz z konta zwykłego użytkownika.
Ciekawe czy przy kilkuset serwerach też byś tak robił i kiedy by Ci się to znudziło.
I dodatkowo kilkaset haseł? No chyba że wszędzie ustawiłbyś takie samo...
buker999

Pęk Kluczy na tokena i problem haseł rozwiązany. Jest wiele sposobów. Jakoś nie mam z tym problemów. I nie ma co się burzyć twoje metody też są dobre tylko blokada dostępu na roota to podstawa, która daje bardzo duży poziom bezpieczeństwa jeśli chodzi o dostęp zdalny do maszyny.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Ale ja się nie burzę. Nie uważam jednak, że to że ktoś napisał coś w podręczniku 10 lat temu i jest to teraz przekazywane z pokolenia na pokolenie -jakieś sztywne zasady, że się trzeba tego kurczowo trzymać. Z bezpieczeństwem jest tak, że najpierw trzeba mieć świadomość niebezpieczeństwa, bez tej wiedzy
trudno cokolwiek zabezpieczyć. Samo wskazanie, że należy tak zrobić bo tak, nikomu nie pomorze.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tylko wiesz. Po co wprowadzać tysiące mechanizmów ochronnych (gdzie można się pogubić i trzeba je wszystkie poznać), kiedy najprostsza operacja = zmiana w konfiguracji sshd już podnosi bezpieczeństwo.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

A co do pytania Faza to w /etc/passwd masz też informację kto może się do ssh logować - jaką powłokę może używać (lub żadną jeśli to np tylko użytkownik samby lub ftp).
Andyk: pomoże przez ż.
Andyk: ustawienie permitrootlogon no to podstawa, i zasłanianie się "wiem co robię"/albo "to przecież kolejne hasło" to żaden argument.
ODPOWIEDZ