Midnight Commander - brak pliku ~/.mc/ini

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
szeq

Midnight Commander - brak pliku ~/.mc/ini

Post autor: szeq »

Witam,

mam następujący problem. Chciałbym pozmieniać nieco kolorystykę Midnight Commandera 4.8.3 bo go używam na pełnym ekranie i ten niebieski nieźle po oczach daje, co prawda przełączam wtedy na tryb czarno biały

Kod: Zaznacz cały

mc -b
ale to nie jest rozwiązanie.

tak jak napisałem w tytule tematu nie mam pliku

~/.mc/ini 
w ogóle nie istnieje taka lokalizacja po zainstalowaniu mc.

Utworzyłem plik ręcznie po czym wpisałem do niego:

[Colors]
base_color=normal=default,default:reverse=yellow,default:gauge=green,white:errors=white,red:input=black,yellow:menu=black,white:menusel=white,default:menuhot=red,white:menuhotsel=black,yellow:dnormal=default,default:dfocus=black,yellow:dhotnormal=yellow,default:dhotfcous=blue,yellow:helpnormal=white,default:helplink=yellow,default:helpslink=black,yellow:helpbold=green,default:helpitalic=white,black:executable=green,default:selected=black,white:marked=yellow,default:markselect=black,yellow:directory=white,default:link=cyan,default:device=brightgreen,default:special=magenta,default:core=red,default:editnormal=default,default:editbold=default,default

nie wiem czy to coś wnosi do tematu ale wszystkie czynności przeprowadzałem na Debian GNU/Linux 7.2 (wheezy) + xfce 4.8 jednak brak rezultatów.

Przeszukiwałem, google, i fora dyskusyjne jednak tam wszędzie jest opisywany ten plik konfiguracyjny którego ja nie posiadam, i pozostaje w martwym punkcie. Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

W takich przypadkach należy zacząć od plików pomocy:

man mc
Zazwyczaj na końcu (taka tendencja) występuje rozdział "PLIKI" (jeżeli ma zastosowanie), a tam czytamy:
man mc pisze: ...
~/.config/mc/ini

Własny setup użytkownika. Jeśli ten plik jest dostępny, jest ładowany zamiast pliku globalnego.
...
ODPOWIEDZ