Ustawienia uprawnie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

http://www.proftpd.org/docs/directives/ ... Users.html
Czyli skrótowo: zakaz logowania dla użytkowników, których loginy są w pliku /etc/ftpusers
Tak na prawdę, to jest domyślny plik proftpd.conf, a ja tylko pozmieniałem niektóre wartości, żeby mi przypasowało.
pstmax

Post autor: pstmax »

Mam propozycję. Możliwe abym coś źle zrobił podczas instalacji proftpd lub zrobił/nie zrobił w systemie (ubuntu server 13.10 64bit) np. nie zainstalował jakiegoś modułu/paczki, co skutkuje aktualnymi problemami z funkcjonowaniem proftpd?
Jeżeli to nie będzie dla Ciebie duży kłopot, to może napiszesz jakie kroki (paczki/moduły) są instalowane przed i po instalacji poftpd? Założenie wstępne - czysta instalacja systemu z płyty CD. Czasami znaczenie może mieć nawet kolejność instalowania,
albo jakiś drobiazg. W załączeniu przesyłm Tobie plik z krokami jakie wykonałem po aktualnej instalacji systemu.
Załączniki

[Rozszerzenie txt zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Nigdy nie miałem do czynienia z żadną instalacją Linuksa, która ma serwer w nazwie, więc nie wiem czy to się jakoś mocno wielce różni (pewnie się różni, ale nie wiem jak). Jednak chyba ProFTPD ma taki sam plik konfiguracyjny z taką samą składnią i działa na tych samych zasadach więc nie sądzę, żeby mogły się zdarzyć jakieś odchyły.
Ja tam to robię od zawsze tak samo:
- goły system - w sensie system z podstawowymi narzędziami, bez środowiska graficznego,
- doinstalowuję co mi potrzeba - aktualnie środowisko MATE + programy mi potrzebne do codziennego działania - wiadomo, przeglądarka, program pocztowy, coś do multimediów, obróbki grafiki
- cała reszta - ftp, ssh i inne dziwy w razie potrzeby
Koniec. Wszystko z repozytoriów. No i później jeszcze sobie dokonfigurowuję ten ftp i ssh. Mój aktualny działający proftpd.conf podałem. I tak mi to działa.
sparco15

Post autor: sparco15 »

Witam, czy jest możliwość założenia konta użytkownika ftp w jednym poleceniu?

ftpasswd --file /etc/proftpd/ftpd.passwd --passwd --name ftp_user --uid 106 --gid 65534 --home /home/www --shell /bin/false

W powyższym przypadku muszę wpisać hasło i ponownie je potwierdzić. Zależy mi na założeniu konta z jednego polecenia gdyż chce je uruchomoć z poziomu php.
pstmax

Jest możliwe musisz poczytać dokładnie info o skrypcie ftpasswd.
--stdin
Read the password directly from standard in rather than
prompting for it. This is useful for writing scripts that
automate use of $program.

OK. Myślę, że muszę biedzić się dalej sam. Dziękuję Ci bardzo za pomoc kodama - wreszcie normalne forum na którym można znaleźć pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
Na koniec tylko pytanko:
Według Ciebie jest to brak dostępu do pliku w systemie, czy brak informacji o użytkowniku w pliku?
Załączniki
proftpd8.jpg
sparco15

Post autor: sparco15 »

Może ktoś ma przykład zastosowania --stdin? Googluje cały dzień i nie mogę sobie poradzić...
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

pstmax pisze:OK. Myślę, że muszę biedzić się dalej sam. Dziękuję Ci bardzo za pomoc kodama - wreszcie normalne forum na którym można znaleźć pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
Na koniec tylko pytanko:
Według Ciebie jest to brak dostępu do pliku w systemie, czy brak informacji o użytkowniku w pliku?
Według mnie to problem z prawami dostępu do pliku.
pstmax

Informację znalazłem na stronie:
http://www.basicconfig.com/linuxnetwork ... ll-proftpd

Ważna informacja dla wszystkich, którzy mają problem z konfigurowaniem wirtualnych użytkowników, przy jednoczesnym zablokowaniem użytkowników systemowych.
W pliku proftpd.conf dopisujemy linię:
AuthOrder mod_auth_file.c
Ten wpis zezwala na logowanie tylko użytkownikom wpisanym w pliku ftpd.passwd i nie pozwalana logowanie użytkowników lokalnych.
Bez tego wpisu mogłem logować się kontem systemowym, a nie wirtualnym.
ODPOWIEDZ