Czy ta ksi

Ogólne pytania dotyczące systemu
Dorian

Czy ta książka o linux jest aktualna?

Post autor: Dorian »

Nie wiedziałem w którym dziale umieścić ten temat. Zależy mi na tym, by ktoś napisał czy ta książka o linuxie jest aktualna?
http://helion.pl/okladki/326x466/lkppp.jpg

Znalazłem ją gdzieś w szafie, jest ona z 2005 roku stąd te pytanie.
Zależy mi na tym bo w tamtych czasach była bardzo dobrze komentowana, że zawiera bogatą ilość wiedzy w stosunkowo małej objętości.
Jest oczywiście dostępna jako PDF do pobrania, z popularniej strony z logiem chomika
"Linux. Komendy i polecenia. Praktyczne przykłady.pdf"
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

W tematach opisujących przez tę książkę chyba nic się nie zmieniło, więc możesz przeczytać.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

kamyk8

Post autor: kamyk8 »

Przeczytać zawsze można ale jednak czas, który minął jest spory i wiele się zmieniło...
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Co się zmieniło? Podstawy podstaw? Zmienić się mogła składnia niektórych poleceń i plików konfiguracyjnych, reszta jest aktualna bo filozofia się nie zmieniła.
Awatar użytkownika
diabel

Post autor: diabel »

Witam,

mam tą książkę i powiem, że rzadko z niej korzystam, ale czasem jest coś ciekawego w niej czego nie wiem. Książka jest tak podzielona pół na pół - część 1 to polecenia natomiast druga to programowanie z dialogami. Podstawy są opisane (jeśli chodzi o np. tworzenie funkcji, pętle itd) przydatna też jest ta książka jeżeli ktoś porusza się po kilku powłokach nie tylko w bash - można kupić ale generalnie jest w niej opisane to co można znaleźć w internecie w 10 min. Swoją drogą zna ktoś książkę odnośnie zaawansowanego programowania w bashu?
futerko

Post autor: futerko »

Warto przeczytać aby przypomnieć sobie linuxa. Na pewno jak będziesz chciał postawić serwer spełniający określone funkcje warto zakupić aktualną literaturę, aby przykłady były podane na aktualnych wersjach dystrybucji linuxa
ODPOWIEDZ