Instalacja pakietu graficznego

Pomoc dotycząca instalacji systemu
arctus

Post autor: arctus »

Kod: Zaznacz cały

SCIOCSIFFLAGS: Operation not possible due to RF-kill
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Piszę teraz z pamięci, więc może być nie do końca poprawnie. W razie co masz google.
Wpisz

sudo rfkill list
Powinieneś zobaczyć taką listę mniej więcej

0: WLAN
soft blocked: yes/no
hard blocked: yes/no
1: ...
Jeżeli będzie ustawione na yes to wpisz

sudo rfkill unblock wifi*
*albo wlan, nie pamiętam dokładnie. Potem restart i powinno chyba być ok.
arctus

-bash: sudo: nie znaleziono polecenia
Na google widziałem inne polecenia typu:

rkill list up
rfkill unblock all
ale wszystkie kończą się tym samym

-bash: ........
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

kodama, sudo w Debianie? To nie Ubuntu.
arctus, zainstaluj system od razu z jakimś pełnym środowiskiem graficznym, będzie łatwiej a później jak trochę ogarniesz administrację, konfigurację etc. to sobie zainstalujesz od podstaw taką jaką będziesz miał wizję swojego Debiana już bez problemów (i tak zdążysz coś zepsuć przy nauce, albo instalować niepotrzebne rzeczy i nic Ci to nie da.

Ja tak bynajmniej robiłem na początku swojej nauki Debiana, pomału i bez afery. W moim przypadku po ponad pół roku dopiero go tak dostroiłem, że jest wszystko skrojone na tzw. miarę i załapałem elementarne podstawy co daje mi jakąś tak kontrolę nad tym co się dzieje, jak działa i przede wszystkim co ja robię a trzeba tu myśleć i wiedzieć co się robi a nie bezmyślnie wpisywać w konsolę jak leci. Spokojnie też jestem początkujący i cały czas się uczę.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

A dlaczego nie?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Przecież musi skonfigurować wszystko, Rafal_F podał mu odnośnik.
Dla ułatwienia mogę Ci powiedzieć:
[INDENT]ifconfig - będziesz sprawdzał i stawiał tym poleceniem interfejs sieciowy
iwlist - lista dostępnych sieci
iwconfig - między innymi konfigurujesz interfejs
dhclient - pobierasz adres ip[/INDENT]
Potem jeszcze trzeba edytować i skonfigurować /etc/network/interfaces
wszystko jest w linku opisane.., trochę zabawy i bez sensu w szczególności dla początkującego..

Ps.
Odnośnie sudo, to ktoś obcykany już tu napisał, że Debian nie jest przystosowany do sudo jak Ubuntu i najlepiej używać w nim domyślnie su.

Zresztą sudo bynajmniej dla mnie to katowanie użytkownika, zawsze mnie to denerwowało w Ubuntu.
arctus

Menel pisze:kodama, sudo w Debianie? To nie Ubuntu.
arctus, zainstaluj system od razu z jakimś pełnym środowiskiem graficznym, będzie łatwiej a później jak trochę ogarniesz administrację, konfigurację etc. to sobie zainstalujesz od podstaw taką jaką będziesz miał wizję swojego Debiana już bez problemów (i tak zdążysz coś zepsuć przy nauce, albo instalować niepotrzebne rzeczy i nic Ci to nie da.

Ja tak bynajmniej robiłem na początku swojej nauki Debiana, pomału i bez afery. W moim przypadku po ponad pół roku dopiero go tak dostroiłem, że jest wszystko skrojone na tzw. miarę i załapałem elementarne podstawy co daje mi jakąś tak kontrolę nad tym co się dzieje, jak działa i przede wszystkim co ja robię a trzeba tu myśleć i wiedzieć co się robi a nie bezmyślnie wpisywać w konsolę jak leci. Spokojnie też jestem początkujący i cały czas się uczę.
Więc trzeba będzie też tak robić.
Dziękuję za pomoc wszystkim!
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ale mieszacie. Ciekawych rzeczy dowiedziałem się z tego tematu. Debian nie jest przystosowany do używania sudo? Odsyłam wszystkich niedowiarków do dokładnego zapoznania się z opcjami instalatora Debiana.

Gdybym na wasze rozważania nie zareagował to autor poniższego artykułu miałby prawo nas wszystkich wyśmiać:
http://dug.net.pl/drukuj/63/przewodnik_po_sudo/

Aby dla wszystkich było jasne. Każdy używa systemu tak jak mu wygodnie. W Debianie nie ma problemu z używaniem sudo. Problem pojawia się wtedy kiedy nadużywamy uprawnień administratora systemu.

Najbezpieczniej podawać polecenia, wymagające uprawnień administratora systemu, poprzedzając je komentarzem. Np. wymaga uprawnień root/sudo i wtedy wszyscy będą usatysfakcjonowani.

Nie używam sudo, natomiast często instalując innym Debiana, instaluję sudo, jest to wygodne i bezpieczne. Łatwiej początkującemu wyjaśnić potrzebę dwóch haseł niż dwóch kont i haseł. Jak ma dwa konta to często, początkujący, korzysta wtedy z konta root, czy jest taka potrzeba czy nie. Tak większość ma. Aby używać sudo w Debianie nie należy aktywować nigdy konta root i wtedy nie namieszamy w systemie. Chyba, że wiemy w jakim celu potrzebujemy i sudo i konta root. Ale to już rozmowa na inny temat.

arctus, dostałeś ode mnie odnośnik do działu dla początkujących, zajrzyj do ,,Debian reference''.

Pozostałych też odsyłam do ,,Debian reference''.

threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406
threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz
W obecnych wersjach Debiana nie jest dostępna polska wersja, ponieważ, aktualnie obowiązująca wersja 2 nie jest jeszcze przetłumaczona.
Awatar użytkownika
Menel
Member

fnmirk, oczywiście nie twierdzę, że się nie da, bo wiem doskonale, że już przy instalacji Debiana można wybrać ten sposób autoryzacji. Po prostu wyczytałem tu na forum, że krótko mówiąc nie jest to dobre rozwiązanie.

Sam nie wiele mogę o sudo powiedzieć bo znam je tylko z Ubuntu, na Debianie nigdy go nie używałem i raczej nie będę, bardziej pasuje mi konto roota i standardowa autoryzacja. Także jeżeli wprowadziłem kogoś w błąd to nie było to celowe, a co jest lepsze nie mi oceniać, bo widzę różni specjaliści mają różne zdania na ten temat. Tak jak mówisz, każdy używa systemu jak mu wygodnie, grunt żeby zachować zasady bezpieczeństwa.
ODPOWIEDZ