Kod: Zaznacz cały
SCIOCSIFFLAGS: Operation not possible due to RF-kill
SCIOCSIFFLAGS: Operation not possible due to RF-kill
sudo rfkill list
0: WLAN
soft blocked: yes/no
hard blocked: yes/no
1: ...
sudo rfkill unblock wifi*
-bash: sudo: nie znaleziono polecenia
rkill list up
rfkill unblock all
-bash: ........
Więc trzeba będzie też tak robić.Menel pisze:kodama, sudo w Debianie? To nie Ubuntu.
arctus, zainstaluj system od razu z jakimś pełnym środowiskiem graficznym, będzie łatwiej a później jak trochę ogarniesz administrację, konfigurację etc. to sobie zainstalujesz od podstaw taką jaką będziesz miał wizję swojego Debiana już bez problemów (i tak zdążysz coś zepsuć przy nauce, albo instalować niepotrzebne rzeczy i nic Ci to nie da.
Ja tak bynajmniej robiłem na początku swojej nauki Debiana, pomału i bez afery. W moim przypadku po ponad pół roku dopiero go tak dostroiłem, że jest wszystko skrojone na tzw. miarę i załapałem elementarne podstawy co daje mi jakąś tak kontrolę nad tym co się dzieje, jak działa i przede wszystkim co ja robię a trzeba tu myśleć i wiedzieć co się robi a nie bezmyślnie wpisywać w konsolę jak leci. Spokojnie też jestem początkujący i cały czas się uczę.
W obecnych wersjach Debiana nie jest dostępna polska wersja, ponieważ, aktualnie obowiązująca wersja 2 nie jest jeszcze przetłumaczona.
- Debian Reference wersja 1, po polsku
- Debian Reference wersja 1, po polsku - z innego serwera
- Debian Reference wersja 2, najnowsza po angielsku
Najlepiej ,,Debian reference'' zainstalować na własnym komputerze.I instalujemy odpowiednią wersję językową:Kod: Zaznacz cały
apt-cache search debian-reference
apt-get install debian-reference-en debian-reference-pl